Πως η μέτρηση του σφυγμού θα γίνει συνήθεια

«Νιώσε τον Παλμό». Αυτό το μήνυμα στέλνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε μια προσπάθεια να καταστήσει τη μέτρηση του σφυγμού συνήθεια ρουτίνας για τον κάθε πολίτη. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: αρρυθμίες στον καρδιακό παλμό, οι οποίες φαίνεται να επιμένουν σε βάθος χρόνου θα πρέπει να εξεταστούν από τον καρδιολόγο, καθώς ενδέχεται να σχετίζονται με κολπική μαρμαρυγή. Η συγκεκριμένη πάθηση μαζί με την αρτηριακή υπέρταση είναι οι δύο βασικοί παράγοντες κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, την πρώτη αιτία αναπηρίας στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της ενημερωτικής εκστρατείας «Νιώσε τον Παλμό», κάθε άνθρωπος που μπορεί να αισθανθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τον καρδιακό του ρυθμό, αλλά και κάθε άτομο, κυρίως άνω των 40 ετών, μπορεί να ξοδέψει ελάχιστα λεπτά για να ψηλαφήσει τον σφυγμό του. Η ευκολότερη θέση για να εντοπίσουμε τον σφυγμό μας είναι στον καρπό στην ευθεία του αντίχειρα.

Πιέζοντας απαλά τα τρία μεσαία δάχτυλα στην περιοχή αυτή μπορούμε να ψηλαφήσουμε τον κερκιδικό παλμό. Εάν αυτός δεν είναι ρυθμικός, θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σε καθημερινή βάση για μία με δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον κ. Τσιούφη, εάν, στην πλειονότητα των μετρήσεων, ο σφυγμός δεν είναι ρυθμικός, αυτό είναι σήμα να απευθυνθούμε στον γιατρό, καθώς ενδέχεται να πάσχουμε από κολπική μαρμαρυγή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κολπική μαρμαρυγή εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο της εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τρεις έως πέντε φορές και συνδέεται με το ένα τέταρτο των συνολικών ισχαιμικών εγκεφαλικών. Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 35.000 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την 1η αιτία αναπηρίας, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες που ξεπερνούν τα 560 εκατ. ευρώ και έμμεσες δαπάνες (απώλεια ωρών εργασίας κ.ά.) που φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής στοχεύει στον έλεγχο του αριθμού των σφίξεων, στην επάνοδο του καρδιακού ρυθμού στο φυσιολογικό, καθώς και στην πρόληψη με τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής του σχηματισμού θρόμβων που θα μπορούσαν να αποκολληθούν και να προκαλέσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ