Θεοδωρικάκος: Εξετάζουμε καθιέρωση της επιστολικής ψήφου

Εντός του 2019 θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών είναι να φέρει μέσα στον χρόνο, μέσα στο 2019, τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των Ελλήνων που ζουν οπουδήποτε στη γη να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως «το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει πάρα πολύ σοβαρά την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου».

Οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος, ήρθαν μετά από σχετική ερώτηση από δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε με τους 14 νεοεκλεγέντες δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με αφορμή δημοσίευμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Για την ακρίβεια αναζητούμε τη βέλτιστη μέθοδο, τη βέλτιστη λύση, παίρνουμε υπόψη μας τη διεθνή εμπειρία γιατί σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, αυτό το θέμα έχει λυθεί. Όπως το έχουν λύσει όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου, έτσι προτιθέμεθα να το λύσουμε και εμείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και προσέθεσε:

«Πιστεύω δε ότι ειδικά αυτή τη ρύθμιση θα την ψηφίσουν όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου που θα αρνηθεί στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό το να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους».

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη δήλωση έχει κάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ στις αρχές του μήνα: «Αν υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές είναι αυτό», είχε πει χαρακτηριστικά.

Για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τον εκλογικό νόμο ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «υπάρχει προετοιμασία, υπάρχουν διάφορες σκέψεις, υπάρχουν και οι σκέψεις στις οποίες αναφερθήκατε και είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν υπάρχουν καταληκτικές αποφάσεις» και τόνισε: «Θα συζητήσουμε με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το νέο εκλογικό νόμο. Οι βασικές αρχές για εμάς είναι η αναλογικότητα στην εκπροσώπηση και ταυτόχρονα η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας της χώρας».

«Οι αρχές πάνω στις οποίες θα κινηθούμε είναι η αναλογικότητα και η κυβερνησιμότητα. Το πόσο μπορεί να είναι το μπόνους εφόσον υπάρχει, θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης και αυτό. Είναι όλα ανοιχτά στο τραπέζι» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ