Μεγάλη βουτιά στα ομόλογα έφερε η άρση των capital controls.


Μεγάλη βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων έφερε η πλήρης άρση των capital controls. Το 10ετές ομόλογο κινείται στην περιοχή του 1,824% σημειώνοντας πτώση κοντά στο 7,5%, ενώ το 5ετές είναι στο 1,094% έχοντας μείωση 6,73%.

Να σημειωθεί ότι η απόδοση στο 10ετές είναι ιστορικό χαμηλό, όχι όμως στο 5ετές αφού αυτό έχει υποχωρήσει και κάτω του 1%. Οι επενδυτές εκτίμησαν ως ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη με την άρση των capital controls και έσπευσαν να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία και θεωρούν μία εξαιρετική επένδυση, αφού ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα προσφέρουν πολύ καλές αποδόσεις.Οι εξελίξεις μετά την άρση των capital controls

Θετική εικόνα στην αγορά ομολόγων και στην Ευρώπη, δύο εβδομάδες περίπου πριν η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ανοίξει τα χαρτιά για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης ύφεσης και την επανέναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης QE. Capital controls: Τα τέσσερα συν ένα οφέλη για την Ελλάδα από την…

Στην Ευρωζώνη και στα ομόλογα αυτής πηγαίνει ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας που υπάρχει στην διεθνή οικονομία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές αποδόσεις όχι μόνο την 1οετία, αλλά και στην 15ετία. Σημαντική είναι και η πτώση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων με το 10ετές να υποχωρεί κάτω από το 1,2% για πρώτη φορά σε διάστημα 3 ετών.

Σημειώνεται ότι χθες ο βραχίονας διαχείρισης κεφαλαίων της UBS, που διαχειρίζεται πάνω από 2,48 τρισ. δολάρια, έδωσε σύσταση «underweight» για τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο για πρώτη φορά από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ο ελβετικός κολοσσός μειώνει τις θέσεις σου σε μετοχές και τις αυξάνει σε ομόλογα υψηλής αξιολόγησης για να μειώσει την έκθεσή του στον εμπορικό πόλεμο και στην πολιτική αβεβαιότητα, όπως ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες της UBS, ο επικεφαλής επενδύσεων του οίκου, Μαρκ Χέφελε.

Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε ύφεση στο γ’ τρίμηνο του 2019 γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να ανοίξει τις κάνουλες της ρευστότητας μέσω της αγοράς ομολόγων έως και 60 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

*Του Θανάση Παπαδή.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ