Τουρκία: Εν πλω για την κυπριακή ΑΟΖ το τέταρτο πλοίο Oruc Reis


Το είπε και το έκανε η Τουρκία στέλνοντας και τέταρτο ερευνητικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο λίγες μέρες μετά την σχετική δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Πρόκειται για το Oruc Reis το οποίο βρίσκεται εν πλω από τη θάλασσα του Μαρμαρά με προορισμό το λιμάνι Tasucu όπου πιθανώς θα ανεφοδιαστεί προτού αρχίσει τις δραστηριότητες του.

Στην περιοχή ήδη βρίσκονται το γεωτρύπανο Fatih ήδη από τον Μάιο το οποίο διεξάγει γεώτρηση δυτικά της Πόλης Χρυσοχούς, το Yavuz το οποίο βρίσκεται ανοιχτά της Καρπασίας ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι παράνομες σεισμικές έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Λίγες ημέρες μετά την πρώτη γεώτρηση εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, στα ανοιχτά της Καρπασίας από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Γιαβούζ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ανακοινώσει μέσω Twitter ότι ένα τέταρτο τουρκικό πλοίο είναι καθ’οδόν για την ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε πως προφανώς ο Κιλιτσντάρογλου νομίζει πως το «Φατίχ», το «Γιαβούζ» και το «Μπαρμπαρός» είναι ελληνικά πλοία.

Το Oruc Reis είναι το τέταρτο τουρκικό πλοίο (ερευνητικό) που επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειοvesselfinder.com

Ο Τούρκος υπουργός έγραψε στο Twitter: «Ο κ. Κιλιτσντάρογλου προφανώς νομίζει ότι το “Φατίχ”, το “Γιαβούζ” και το “Μπαρμπαρός”, που προστατεύουν τα δικά μας δικαιώματα και της ‘τδβκ’, είναι ελληνικά πλοία. Και το τέταρτό μας πλοίο “Oruc Reis” φτάνει στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε για το θέμα τον κ. Γενικό Πρόεδρο ο οποίος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για την εθνική υπόθεσή μας στο Κυπριακό».

Tο ερευνητικό σκάφος θα κατευθυνθεί ανοιχτά της Κύπρου με στόχο να συνδράμει στις έρευνες που ήδη πραγματοποιεί παράνομα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, το Barbaros.

Το Oruc Reis απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη νωρίς το πρωί της Τρίτης και βρίσκεται στη θάλασσα του Μαρμαρά με κατεύθυνση το Αιγαίο και ακολούθως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Λιμάνι της Σελεύκειας, δυτικά της Μερσίνας, στη νότια Τουρκία.

Το τουρκικό πλοίο βρισκόταν από τον Αύγουστο του 2017 για έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ