Γιούνκερ σε Τζόνσον: Φέρε προτάσεις για το backstop


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως θα εξετάσεις όποιες συγκεκριμένες προτάσεις του φέρει ο Μπόρις Τζόνσον για το ιρλανδικό δίχτυ ασφαλείας, το λεγόμενο backstop.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποδεχθούν να αφαιρεθεί το backstop από την όποια συμφωνία για το Brexit, όμως η ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρει πως “ο πρόεδρος Γιούνκερ επαναδιατύπωσε την πρόθεσή του να εργαστεί εποικοδομητικά με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζόνσον και να εξετάσει οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προτάσεις που ενδέχεται να έχει, όσο αυτές είναι συμβατές με την Συμφωνία Αποχώρησης”.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ επισήμανε την ακλόνητη στήριξη των 27 ηγετών των κρατών της ΕΕ στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και πως η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι συγκεντρωμένη στα συμφέροντα της Ιρλανδίας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τονίζοντας ότι αυτό το σενάριο θα είναι μονάχα απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ΕΕ».

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε από την πλευρά του ότι τα μέτρα που προτείνει η Βρετανία για την αντικατάσταση του «backstop» στην Συμφωνία Αποχώρησης απέχουν κατά πολύ με ό,τι είναι αναγκαίο.

«Ας μην προσποιούμαστε ότι υπάρχουν λύσεις όταν μάλλον δεν υπάρχουν», είπε ο Κόβενι χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ