Υεμένη: Ο κυβερνητικός στρατός μπήκε στο Άντεν και ανακατέλαβε τη Ζινζιμπάρ

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι μπήκαν σήμερα στο Άντεν, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας, που βρισκόταν από τον έλεγχο αυτονομιστών ανταρτών του νότου από τις 10 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενημέρωσης.

«Η εμπροσθοφυλακή του εθνικού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας έφτασαν στο Άντεν και αυτή τη στιγμή καθαρίζουν τις συνοικίες», ανέφερε ο Μουάμαρα αλ Ιριγιάνι στο Twitter.

«Έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο του Άντεν και τη βασική πύλη εισόδου της πόλης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός στρατός ανακατέλαβε σήμερα και την πόλη Ζινζιμπάρ, επίσης στη νότια Υεμένη, έπειτα από μία ημέρα συγκρούσεων με τους αυτονομιστές, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται από χθες Τρίτη μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και της δύναμης με την ονομασία «Ζώνη Ασφαλείας», η οποία πρόσκειται στο Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου (STC) και στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Γιάσερ Μπάαζαμπ, εκπρόσωπος των αρχών της πόλης, δήλωσε ότι από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί δεκάδες άνδρες και από τις δύο πλευρές στη Ζινζιμπάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν.

Σποραδικές συγκρούσεις για τον έλεγχο της πόλης είχαν ξεσπάσει πριν μία εβδομάδα.

Αν και οι αυτονομιστές συμμετέχουν στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό που δρα στην Υεμένη από το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, στις αρχές Αυγούστου κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στο Άντεν -ανάμεσά τους στρατιωτικές βάσεις, κυβερνητικά κτίρια και το προεδρικό μέγαρο- αλλά και άλλες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το Άντεν κηρύχθηκε προσωρινή έδρα της κυβέρνησης, αφού οι Χούτι κατέλαβαν το 2014 την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ