Συρία: Νεκροί 16 άμαχοι από αεροπορικά πλήγματα


Αεροπορικά πλήγματα του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου του, που συνεχίζουν την έφοδο εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, στοίχισαν τη ζωή σε 16 αμάχους την Τετάρτη, ανέφερε μια ΜΚΟ.

Εξ αυτών των θυμάτων, 12 άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνοικίες της πόλης Μααρέτ αλ Νούμαν, στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πόλη βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο στρατηγικής σημασίας που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με το Χαλέπι, τη μεγαλούπολη της βόρειας Συρίας. Και οι δύο πόλεις βρίσκονται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

Μεγάλο μέρος της επαρχίας της Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και γειτονικών τομέων στις επαρχίες του Χαλεπιού και της Λαττάκειας παραμένουν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο άλλοτε βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία). Στις ίδιες περιοχές είναι παρούσες οργανώσεις ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανακατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες πολλές κοινότητες, συνεχίζοντας τη χερσαία επιχείρηση που άρχισαν την 8η Αυγούστου, έπειτα από τέσσερις μήνες σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών.

Νωρίτερα χθες, το καθεστώς ή η ΠΑ της Ρωσίας εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή Σέιχ Μάγαρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας της Χάμας, κοντά σε «σημείο παρατήρησης» — προκεχωρημένη βάση — του τουρκικού στρατού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε την Τρίτη ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των τουρκικών δυνάμεων, που είναι ανεπτυγμένες σε περίπου 12 τέτοια «σημεία παρατήρησης» στη βορειοδυτική Συρία.

Η ΜΚΟ δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει εάν επρόκειτο για πλήγματα ρωσικών αεροσκαφών ή αυτών του συριακού καθεστώτος. Αεροσκάφη βομβαρδίζουν εντατικά από τα τέλη του Απριλίου την Ιντλίμπ και τους γειτονικούς τομείς υπό την κατοχή της ΧΤΣ.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή διαβεβαίωσε ότι η τουρκική βάση δεν χτυπήθηκε.

Μια τέτοια βάση της Τουρκίας περικυκλώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα στρατεύματα της Δαμασκού.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ