Βάζουν τους πρόσφυγες να αυτοτραυματίζονται για να μεταφερθούν στην Αυστραλία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον ισχυρίστηκε σήμερα ότι αιτούντες άσυλο οι οποίοι βρίσκονται σε κέντρα κράτησης στο εξωτερικό, ενθαρρύνονται να αυτοτραυματίζονται προκειμένου να διακομιστούν στη χώρα για ιατρικούς λόγους.

Ο Ντάτον κατηγόρησε εργαζομένους σε οργανώσεις αρωγής στους πρόσφυγες ότι προτρέπουν έγκλειστους στα κέντρα κράτησης στα νησιά Μάνους και Ναούρου να αυτοτραυματίζονται, ώστε να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αυστραλία για νοσηλεία.

«Άνθρωποι που έχουν έρθει στη χώρα μας (…) αυτοτραυματίστηκαν λόγω των συμβουλών ορισμένων οργανώσεων αρωγής στους πρόσφυγες ή υπερασπιστών τους, άνθρωποι αυτοτραυματίζονται κατά μεγάλους αριθμούς», υποστήριξε ο Ντάτον σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο 2GB.

Ο Ντάτον επιδιώκει να ανακληθεί η ισχύς νόμου που δίνει σε επιτροπή γιατρών το δικαίωμα να αποφασίζει εάν αιτούντες άσυλο που κρατούνται στο Μάνους και στο Ναούρου πρέπει να μεταφερθούν στην Αυστραλία για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τον δεξιό υπουργό Εσωτερικών της χώρας μόλις οι τέσσερις από τους 111 αιτούντες άσυλο που διακομίστηκαν στην Αυστραλία βάσει του νόμου αυτού εισήχθησαν πράγματι σε νοσοκομεία για θεραπεία.

Αφότου ο νόμος τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, οι αυτοτραυματισμοί αυξήθηκαν κατά 130%, κατήγγειλε ο Ντάτον, μιλώντας στο 2GB.

«Άνθρωποι αυτοτραυματίζονται για να μπορέσουν να έρθουν στην Αυστραλία. Αποδείχθηκε στ’ αλήθεια φρικτό όλο αυτό. Δεν θέλω εμείς, ως χώρα, να είμαστε υποχρεωμένοι να φέρνουμε εδώ κόσμο υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε.

Ο Κον Καραπαναγιωτίδης, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Asylum Seekers Resource Centre, επισήμανε από την πλευρά του ότι ο Πίτερ Ντάτον δεν παρουσίασε καμία απόδειξη των ισχυρισμών του και χρησιμοποιεί «ψέματα, ατιμία και διαστρέβλωση» της πραγματικότητας για να επιτύχει τον σκοπό του.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ