Βραζιλία: Ο πρόεδρος Μπολσονάρου απαγορεύει για 60 ημέρες τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υπέγραψε αργά χθες Τετάρτη διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα για μια περίοδο 60 ημερών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Το διάταγμα, το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, απαγορεύει την καύση γεωργικών υπολειμμάτων τους επόμενους δύο μήνες σε ολόκληρη τη Βραζιλία, επιτρέποντας ωστόσο κάποιες εξαιρέσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Βάσει του δασικού κώδικα, επιτρέπονται κάποιες καύσεις έπειτα από άδεια των σχετικών οργανισμών ελέγχου.

Ο Μπολσονάρου δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις –τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό—μετά την αύξηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Οι πυρκαγιές αυτές είναι εντελώς ανεξέλεγκτες, παρά τις περί αντιθέτου ανακοινώσεις της βραζιλιάνικης κυβέρνησης: 1.044 νέες εστίες φωτιάς καταγράφηκαν την Τρίτη σε όλη τη Βραζιλία, από τις οποίες περισσότερες από τις μισές στον Αμαζόνιο, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών (INPE).

Σύμφωνα με το INPE, φέτος έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα οι περισσότερες πυρκαγιές (83.329) εδώ και εννέα χρόνια. Συχνά αυτές προκαλούνται από τους γεωργούς ή τους κτηνοτρόφους βοοειδών που χρειάζονται περισσότερες εκτάσεις, την επέκταση των οποίων ενθαρρύνει η τρέχουσα κυβέρνηση.

Η Μπραζίλια έχει αναπτύξει περισσότερους από 3.9000 άνδρες, εκατοντάδες οχήματα και 18 αεροπλάνα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ