Παναγιωτόπουλος: Η ΕΕ να συμπεριλάβει την Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές ενδιαφέροντος

Η πρωτοβουλία της ΕΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια που θα αναπτυχθεί μελλοντικά μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής της εφαρμογής, θα πρέπει να περιλάβει στην επιλογή των περιοχών και το κριτήριο της εγγύτητας με την Ε.Ε., όπως είναι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Ελσίνκι. 

Στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, συμπλήρωσε πως συνεργασίες της ΕΕ με τρίτες χώρες στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας προϋποθέτει τον εκ μέρους τους σεβασμό των κανόνων καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέδειξε την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή τέταρτου ερευνητικού πλοίου, καθώς επίσης με συμπεριφορά που κλιμακώνει την ένταση και τους κινδύνους ασφαλείας στη περιοχή για να υπογραμμίσει εκ νέου ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συμπεριλάβει κατά προτεραιότητα την Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος όσον αφορά στη «Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία» της Ένωσης.

Σχετικά με το Κλίμα και την Άμυνα (Climate and Defence) ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τις ολοένα αυξανόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και την ανάγκη όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις υλοποιήσουν δράσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακος στις στρατιωτικές δομές, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος, διαβεβαίωσε τους ομολόγους του σχετικά με την προτεραιότητα της Κυβέρνησης για εποικοδομητική συνεργασία σε θέματα Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Επιπροσθέτως υπέβαλε προτάσεις για τη συνεργασία των κρατών-μελών σε δραστηριότητες Τεχνητής Νοημοσύνης στην ‘Αμυνα κατά τη χθεσινοβραδυνή συζήτηση του συγκεκριμένου αντικειμένου («Τεχνητή Νοημοσύνη και Νέες Τεχνολογίες στην ‘Αμυνα»).

Υβριδικές απειλές

Στο κοινό γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ – ΥΠΑΜ των κρατών -μελών της Ε.Ε.,όπου αντηλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων υβριδικών απειλών και Κυβερνοάμυνας ο υπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα την σημασία που έχουν η Ρήτρα Αλληλεγγύης και η Ρήτρα Αμοιβαίας Συνδρομής και στην αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών. Παρατήρησε δε ότι ένα από τα πέντε προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), στα οποία είναι επικεφαλής η χώρα μας, αποσκοπεί στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των Κρατών-Μελών σε θέματα κυβερνοάμυνας και αντίδρασης σε κυβερνοεπιθέσεις, ενώ φιλοδοξεί να αυξήσει τις ικανότητες (εθνικές και ευρωπαϊκές) έγκαιρου εντοπισμού κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων.

Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τους ομολόγους του, της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ (Florence Parly), της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ (Krasimir Karakachanov), της Κροατίας Νταμίρ Κραστίσεβιτς (Damir Krsticevic), της Ρουμανίας Γκαμπριέλ – Βενιαμίν Λες (Gabriel – Beniamin Les) και με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ‘Αμυνας Χόρχε Ντομέκ (Jorge Domecq) με τους οποίους αντήλλαξε απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και μελλοντικής συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική της Ε.Ε. για τη Θαλάσσια Ασφάλεια υιοθετήθηκε επί ελληνικής Προεδρίας το 2014.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ