Έκθεση – κόλαφος για τον πρώην διευθυντή του FBI. Οι σχέσεις με τον Τραμπ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επικρίνει με οξύ τρόπο τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι για τα υπομνήματά του σχετικά με τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη έκθεση στην οποία καταφέρεται με ασυνήθιστο, εξαιρετικά οξύ τρόπο εναντίον του πρώην διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμι, κατηγορώντας τον ότι κράτησε παράτυπα και χωρίς άδεια ντοκουμέντα για τις συζητήσεις του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η αποπομπή του Κόμι και τα υπομνήματα του — στα οποία περιγραφόταν το γεγονός πως ο Ρεπουμπλικάνος είχε απαιτήσει πίστη από τον τότε διευθυντή — βρέθηκαν αργότερα στο επίκεντρο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την πιθανή παρακώλυση της δικαιοσύνης από τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο Κόμι είχε δώσει σε έμπιστό του πρόσωπο ένα από τα υπομνήματα και φέρεται να του είπε να το διοχετεύσει στα ΜΜΕ, με την ελπίδα ότι η αποκάλυψη του περιεχομένου του θα ωθούσε τη δικαιοσύνη να διορίσει ειδικό εισαγγελέα.

Επιλέγοντας να μην προφυλάξει «ευαίσθητες πληροφορίες που είχαν περιέλθει στην κατοχή του κατά την άσκηση των καθηκόντων του στο FBI» και επιλέγοντας να «τις χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πίεση προκειμένου η κυβέρνηση να αναλάβει δράση», ο Κόμι δημιούργησε ένα «επικίνδυνο παράδειγμα για τους 35.000 και πλέον υπαλλήλους» του σώματος αυτού της ομοσπονδιακής αστυνομίας, τονίζεται στην έκθεση του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης.Η έκθεση για τον πρώην διευθυντή του FBI

Στην έκθεση υπογραμμίζεται, πάντως, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Κόμι για την αποκάλυψη των υπομνημάτων που είχε συντάξει.

Συνολικά, ο Τζέιμς Κόμι κατέγραψε λεπτομερώς επτά συναντήσεις που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο και κράτησε τέσσερα από τα υπομνήματά του στο προσωπικό του χρηματοκιβώτιο. Διατήρησε στην κατοχή του τα υπομνήματα μετά την αποπομπή του από το αξίωμα του διευθυντή, κατά παραβίαση των κανονισμών του FBI, σύμφωνα με την έκθεση [1].

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να επιτεθεί εκ νέου μέσω Twitter στον Κόμι, τον οποίο έχει επικρίνει επανειλημμένα για τον τρόπο που χειρίστηκε την αρχική έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2016 και για την προκατάληψη εναντίον του από την οποία διατείνεται πως διακατεχόταν.

«Ίσως ποτέ πριν στην ιστορία της χώρας μας να μην έχει ατιμαστεί και στηλιτευθεί περισσότερο από ό,τι ο Τζέιμς Κόμι στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα», υποστήριξε ο Τραμπ. «Θα έπρεπε να ντρέπεται!», συμπλήρωσε [2].

Ο Κόμι έμαθε ότι καθαιρέθηκε από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια σύσκεψης με στελέχη του FBI. Το ένα από τα υπομνήματά του βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων λίγο καιρό αργότερα.

Ο Κόμι υπερασπίστηκε τον εαυτό του σε σειρά δικών του αναρτήσεών του στον λογαριασμό του στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης χθες, τονίζοντας πως η έκθεση αποδεικνύει ότι δεν δημοσιοποίησε καμία απόρρητη πληροφορία, όπως ερίζουν οι επικριτές του.

«Διερωτηθείτε γιατί συνεχίζετε να εμπιστεύεστε ανθρώπους που σας δίνουν λαθεμένες πληροφορίες για τόσο καιρό, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου», απάντησε ο Κόμι σε όσους «έλεγαν επί δύο χρόνια» πως έπρεπε να πάει «φυλακή» για την αποκάλυψη κρατικών απορρήτων [3].

Ο πρώην διευθυντής του FBI είχε ήδη δεχθεί επικρίσεις από τον Γενικό Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον τρόπο που χειρίστηκε την έρευνα για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της πρώην υπουργού Εξωτερικών και κατόπιν υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ