Ιταλία: Προϋποθέσεις για συγκρότηση κυβέρνησης θέτει ο Ντι Μάιο


Σύννεφα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εμφανίστηκαν στην Ιταλία. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο απειλεί να σπάσει τη συμφωνία τη ώρα που ο Τζουζέπε Κόντε έχει ξεκινήσει τις επαφές με τα κόμματα.

Δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα καλά τα πράγματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, καθώς ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) Λουίτζι Ντι Μάιο έθεσε ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση της  την υλοποίηση του πολιτικού προγράμματος του κόμματός του, την ώρα που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ξεκινούσε επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα.

«Τα σημεία του προγράμματός μας είναι ξεκάθαρα, αν περιληφθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν προτιμότερο να επιστρέψουμε στις κάλπες, το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Ντι Μάιο, απειλώντας να σπάσει τη συμφωνία του M5S με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

«Είτε θα συμφωνήσουμε να το υλοποιήσουμε, είτε δεν θα πάμε παραπέρα», πρόσθεσε, μετά τη συνάντησή του με τον Κόντε.

Ανάμεσα στα άλλα ο Ντι Μάιο απέρριψε την πιθανότητα να τροποποιηθούν τα «διατάγματα ασφαλείας» που είχε υπογράψει ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών και πρώην σύμμαχός του, ο Ματέο Σαλβίνι. «Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι σοβαρό, συγκεκριμένο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στην κοινή γνώμη», σχολίασε, έχοντας επίγνωση ότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του Κινήματος εγκρίνει τη σκληρή στάση που τήρησε ο Σαλβίνι στο μεταναστευτικό τους τελευταίους 14 μήνες.

Ο Γκρατσιάνο Ντελρίο, υψηλόβαθμο στέλεχος του PD, χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα τελεσίγραφα του Ντι Μάιο στον Κόντε» υπενθυμίζοντας ότι οι σοσιαλδημοκράτες «έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν πιστά τις προσπάθειες» του τελευταίου για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Αντρέα Ορλάντο, αντιπρόεδρος του PD ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Ντι Μάιο είναι «ακατανόητες» «Μήπως αλλάξατε γνώμη; Πείτε το ξεκάθαρα», έγραψε στο Twitter.

Ο ηγέτης του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι νωρίτερα είχε απαριθμήσει στον Κόντε τα κυριότερα σημεία του κοινού προγράμματος του κόμματός του με το M5S: μείωση των φόρων για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση, ένα σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης, η προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και η πιθανότητα να εκπαιδεύονται δωρεάν τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών «από την κούνια μέχρι το πανεπιστήμιο».

Ο Κόντε θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι την Τρίτη ή την Τετάρτη τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του. Εκτός από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια, είναι άγνωστο προς το παρόν τι θα γίνει με τη θέση του αντιπροέδρου, την οποία θέλει να διατηρήσει ο Ντι Μάιο. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο ηγέτης του M5S έχει αποδυναμωθεί πολύ και «αγωνίζεται για την επιβίωσή του».

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων είναι επίσης τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα στρατηγικής σημασίας υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ