Οικονομία: Αλλάζει επίπεδο. Η χρυσή ευκαιρία και η… νάρκη


Τα 5+1 ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν πως η ελληνική οικονομία μπαίνει… ξανά στις ράγες.
Το στίγμα της επίσκεψης Μητσοτάκη, οι δεσμεύσεις για τα συμφωνηθέντα και οι αγορές που δείχνουν να ικανοποιούνται.
Το μεγάλο «αγκάθι» που απλώνεται σε όλο τον κόσμο και δείχνει αλλαγή στρατηγικής.
Τα δεδομένα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη και οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Η ελληνική οικονομία έχει μία χρυσή ευκαιρία να αλλάξει επίπεδο και να αφήσει πίσω της τα προβλήματα της τελευταίας 10ετίας που την ταλάνισαν. Η αλλαγή κυβέρνησης έχει γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τις αγορές, τους επενδυτές, αλλά και τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την χθεσινή του επίσκεψη στο Βερολίνο έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του. Ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν προτίθεται να αλλάξει ρότα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Θα τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα.

Το μήνυμα είναι σαφές. Η παρούσα κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει λεκτικές ανατροπές και «επαναστάσεις», δεν θέλει να χάσει χρόνο. Θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα στο εξής θα είναι μία χώρα που δεν θα επιφυλάσσει εκπλήξεις και ότι οι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι στην χώρα και η Πολιτεία θα πράξει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να τους λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους στην Ελλάδα. Ποια είναι τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία;

– Για μία ακόμη χρονιά ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται.

– Η κυβέρνηση ζητάει επενδύσεις και δείχνει αποφασιστικότητα ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της να τις προσελκύσει.

– Έχει ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης των φόρων.

– Οι αποδόσεις στα ομόλογα έχουν υποχωρήσει σε ονειρικά επίπεδα.

– Έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της οικονομίας από τους ξένους οίκους.

– Προβλέπεται μία μακρά περίοδος κοινωνικής ειρήνης, λόγω της αποδοχής που έχει η κυβέρνησης, αλλά και λόγω των εσωτερικών ζητημάτων που έχει η αντιπολίτευση.Το μεγάλο εμπόδιο στην οικονομία

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο εμπόδιο στην γενική επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία, έχει αλλάξει ρότα και οι επενδυτές δεν αναζητούν πλέον τις ευκαιρίες αλλά την ασφάλεια. Μητσοτάκης – Μέρκελ: Οι… κλειστές πόρτες της καγκελαρίας και το παρασκήνιο!

Και αυτό φαίνεται και από την αγορά ομολόγων. Πλέον πολλές αποδόσεις είναι αρνητικές και δείχνει ότι οι επενδυτές, προτιμούν να πληρώσουν για να επενδύσουν, παρά να ψάξουν το κέρδος αναλαμβάνοντας το ρίσκο. Βέβαια αυτό δεν είναι οριζόντιο και πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που ζητούν ευκαιρίες και η Ελλάδα σίγουρα τις προσφέρει.

Η συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη, όπως και η προηγούμενη του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο και αυτή που θα έρθει με τον Κινέζο ηγέτη, θέλουν να στείλουν μηνύματα, ότι η Ελλάδα είναι εδώ, έτοιμη να υποδεχθεί επενδύσεις και ότι η χώρα έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.

Σίγουρα τα πράγματα για την χώρα και για την οικονομία της θα ήταν πιο εύκολα εάν η παγκόσμια οικονομία ήταν σε άνθηση, αλλά η πραγματικότητα αυτή είναι και με αυτή θα πρέπει να πορευτεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του και αυτό το γνωρίζουν άριστα, τόσο στο Μαξίμου, όσο και στα αρμόδια υπουργεία.

*Του Θανάση Παπαδή.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ