ΚΥΣΕΑ: “Πόλεμος” ΣΥΡΙΖΑ στα επτά σημεία της κυβέρνησης με… έξι


Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου, 31.08.2019, συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με ζήτημα το προσφυγικό / μεταναστευτικό, μετά τις αυξημένες προσφυγικές ροές στην χώρα μας, που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ενημέρωσε για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, που περιλαμβάνουν αυστηροποίηση των ελέγχων και αλλαγή στον τρόπο παροχής ασύλου, δίνοντας στην δημοσιότητα επτά σημεία – κλειδιά.

Λίγο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ «απάντησε» με… έξι σημεία, ασκώντας σφοδρή κριτική και τονίζοντας πως «η προσγείωση της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα για το προσφυγικό θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια».Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ΚΥΣΕΑ

«1. Άργησε πάρα πολύ να κατανοήσει αλλά και να δράσει για το προσφυγικό ζήτημα. Έδειξε απεναντίας ιδιαίτερη βιασύνη να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Γραμματείες του, αλλά καθυστέρησε απελπιστικά να αντιληφθεί τους «γεωπολιτικούς λόγους» που δημιουργούν τις ροές και να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τις ευάλωτες ομάδες και την στέγασή τους στην ενδοχώρα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2018 και 2019 μετέφερε από τα νησιά στην ενδοχώρα πάνω από 30.000 ανθρώπους μεριμνώντας παράλληλα για την διαμονή τους σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα βρίσκοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη αντίδραση από στελέχη και αυτοδιοικητικούς της ΝΔ. ΚΥΣΕΑ: Αυτά αποφάσισε για τις προσφυγικές ροές

Δεν προχώρησε στην υλοποίηση προγραμμάτων που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα αλλά και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για την στέγαση και κατάρτιση 5.000 προσφύγων.

Όταν κάνει λόγο για μεταφορά προσφύγων από τα νησιά σε ήδη υφιστάμενες δομές στην ενδοχώρα, εννοεί τα Κέντρα Κράτησης ή και άτυπους καταυλισμούς μέσα σε αυτά, χώρους, δηλαδή, που δεν προορίζονται για διαμονή προσφύγων και στερούνται στοιχειωδών προδιαγραφών;

2. Η κατάργησή της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου παραβιάζει κατάφωρα το Κοινοτικο Δίκαιο και τη Νομολογία, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με την πρακτική προηγμένων χωρών στις διαδικασίες ασύλου, όπως η Αγγλία, που εφαρμόζουν αυτή τη διαδικασία εδώ και δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση, η κατάργησή του θα οδηγήσει όλες τις αιτήσεις που απορρίπτονται στα Δικαστήρια, όπως προβλέπεται στο Διοικητικό Δίκαιο, και θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη εκδοση αποφάσεων δημιουργώντας, εξάλλου, προβλήματα συμφόρησης στα Δικαστήρια αλλά και μεγάλες επιβαρύνσεις και εκμετάλλεση των αιτούντων.

3. Οι δε επιστροφές που η ΝΔ με την ιδεοληπτική αντίληψη που έχει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει αναγάγει σε εύκολη λύση για το ζήτημα, έχουν πολύ περιορισμένα αποτελέσματα σε ευρωπαικό επίπεδο ακόμα και σε χώρες όπως η Ιταλία του Σαλβίνι που επίσης επενδύει επικοινωνιακά σε αυτό, λόγω της άρνησης και της κωλυσιεργίας των χωρών καταγωγής να δεχτούν τους υπηκόους τους.

4. Το Λιμενικό και τα στελέχη του εργάστηκαν από το 2015 με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση για τη διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οποιαδήποτε αναφορά για ανεπάρκεια στην υπηρεσία τους ή για εφαρμογή πολιτικών αποτροπής προσβάλλει πρωτίστως τους ίδιους, αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θαλασσας.

5. Το ΚΥΣΕΑ μιλά για τον εντοπισμό κυκλωμάτων διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια. Ρωτάμε: Ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ την πρακτική της συνεννόησης με την Τουρκία για την καταπολέμηση και τις συλλήψεις διακινητών που υπήρχε μέχρι τώρα, τακτική που είχε αποδώσει και αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

6. Η ΝΔ πρέπει να συνειδηποιήσει ότι η επίλυση του προσφυγικού είναι ο τερματισμός των πολέμων, η ενίσχυση των χωρών προέλευσης μέσα από μια ισότιμη συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ, η πραγματική καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η πίεση στην Ευρώπη με κάθε τρόπο – και όχι με ευχολόγια και δηλώσεις – για δίκαιη κατανομή των προσφύγων. Πρέπει να μπει τέλος στα ταξίδια θανάτου των προσφύγων στη Μεσόγειο, Επίσης είναι αναγκαία η έμφαση στις πολιτικές ένταξης, όπως αυτές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ