11 πράγματα που θα χαθούν αν τελειώσει το διοξείδιο του άνθρακα

Το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του χειρότερου καύσωνα στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 50 χρόνια -και μεσούντος του Μουντιάλ-, οι ιδιοκτήτες των παμπ της χώρας δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να δώσουν στους συμπολίτες τους τα χειρότερα νέα: H μπύρα θα τελειώσει! Ο ένοχος; Η έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα. Πού οφείλεται το πρόβλημα; Μια από τις μεγαλύτερες πηγές CO2 είναι τα εργοστάσια αμμωνίας. Το προηγούμενο καλοκαίρι, πέντε από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής αμμωνίας στη Βόρεια Ευρώπη (σχεδόν το 80% της πανευρωπαϊκής αγοράς), ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν μια προγραμματισμένη μείωση λειτουργίας εξαιτίας εργασιών συντήρησης.

Η μπύρα και αυτά που θα σταματήσουν να υπάρχουν αν τελειώσει το διοξείδιο του άνθρακα
Η μπύρα είναι μόνο η αιχμή του παγόβουνου. Η επίδραση μιας γενικευμένης έλλειψης διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου γένους.

Παγωτά

Ο ασφαλέστερος τρόπος κατάψυξης και συντήρησης του παγωτού για τις βιομηχανίες παραγωγής, τις εταιρείες χονδρικής πώλησης και μεταφοράς στη λιανική, εξαρτάται από την τεχνολογία που βασίζεται στο διοξειδίου του άνθρακα. Ο φυσικός πάγος, είναι ένα ακριβό προϊόν στις μέρες μας.

Φρεσκοκατεψυγμένα λαχανικά
Κατά τη διαδικασία αποκομιδής και συσκευασίας φρέσκων τροφών με σκοπό την κατάψυξη, το διοξείδιο του άνθρακα ελαχιστοποιεί την ανάπτυξη μικροβίων και άλλων ιογενών μικροοργανισμών χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση ή την υφή των προϊόντων.

Ασπιρίνη
Ο κόσμος θα αρρώσταινε 10 φορές περισσότερο χωρίς το διοξείδιο του άνθρακα, μιας και η παρουσία του αποτελεί κύριο μέρος της αντιμικροβιακής δράσης φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, τα αναλγητικά και τα αντιφλεγμονώδη.

Πετρέλαιο
Η χρήση του σε υγρή μορφή βοηθά την κατά 5 και 10% γρηγορότερη, ασφαλέστερη και οικονομικότερη διύλιση του καυσίμου.

Τεχνητή ομίχλη
Το θεατρικό σκηνικό με τα σύννεφα καπνού, που στήθηκε προς τιμήν του κορυφαίου τενίστα Roger Federer πρόσφατα στο Σικάγο, επιτυγχάνεται με την έκθεση του ξηρού πάγου στον αέρα (που δεν είναι τίποτα περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα στους -78 ºC, το οποίο μετατρέπεται από στερεό σε αέριο χωρίς να καταστεί υγρό).

Ντεκαφεΐνέ
Κάτω υπό συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, το εν λόγω αέριο εκχυλίζει την καφεΐνη από τους κόκκους χωρίς την παραμικρή απώλεια γεύσης και διεγερτικών ιδιοτήτων.

Σωσίβια επιβίωσης

Τα γιλέκα που μπορούν να σώσουν τη ζωή σου μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα ή ναυάγιο, διατηρούν τις ιδιότητές τους χάρη στην έγχυση CO2.

Paintball

Η πλακέτα που διοχετεύει με ταχύτητα αληθινού πιστολιού τις χρωματισμένες μπάλες στον αντίπαλο, θα ήταν νωθρές και άσκοπες χωρίς την ύπαρξη CO2 στη σύνθεσή τους.

Λέιζερ
Το φως περνά μέσα από ένα θάλαμο που περιέχει διοξείδιο του άνθρακα, σχηματίζοντας τη γνωστή ακτίνα λέιζερ, πατέντα που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη δεκαετία του ‘60. Χρησιμοποιείται βιομηχανικά για την κοπή υλικών όπως το πλαστικό και το μέταλλο, αλλά και σε όλες τις σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις.

Πυροσβεστήρες
Το CO2 είναι ένα αδρανές και άφλεκτο αέριο, γεγονός που το καθιστά πρωταγωνιστή σε κατασβέσεις, μειώνοντας την παρουσία οξυγόνου στο φλεγόμενο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ