ESA: Παραλίγο να συγκρουστούν δύο δορυφόροι στο διάστημα.


Η ESA (ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία) ανακοίνωσε ότι λίγο έλειψε να συγκρουστούν δύο δορυφόροι και ζητά να ενταθούν
οι προσπάθειες για την ασφάλεια στο διάστημα.

Όπως γνωστοποίησε η ESA, οι δύο δορυφόροι δεν συγκρούστηκαν τελικά επειδή η υπηρεσία εξέτρεψε από την πορεία του το έναν δορυφόρο παρατήρησης των ανέμων της ατμόσφαιρας, ο οποίος κατευθυνόταν προς τον άλλον δορυφόρο της εταιρείας SpaceX.

«H ESA πραγματοποίησε για πρώτη φορά χθες (σ.σ. Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019) μια μανούβρα αποφυγής (αύξησης του ύψους της τροχιάς) για να προστατεύσει τον δορυφόρο Aeolus από σύγκρουση με έναν από τους δορυφόρους του παγκόσμιου δικτύου Ίντερνετ Starlink» της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας SpaceX, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter. «Συνωστίζονται» οι δορυφόροι

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία θεωρεί ότι καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά, και ιδίως των «αστερισμών» που περιλαμβάνουν πολλές εκατοντάδες έως και χιλιάδες δορυφόρους ο καθένας «θα καταστεί αναγκαίο να εμπιστευτούμε την εκτέλεση τέτοιων χειρισμών αποφυγής σύγκρουσης στην τεχνητή νοημοσύνη».

Μέχρι στιγμής ο «αστερισμός» Starlink περιλαμβάνει 60 δορυφόρους που κινούνται σε χαμηλή τροχιά όμως ο ιδιοκτήτης της SpaceX, Ίλον Μασκ, φιλοδοξεί να στείλει στο διάστημα 12.000!

«Η ESA πραγματοποίησε 28 μανούβρες αποφυγής σύγκρουσης το 2018 λόγω κάποιου ανενεργού δορυφόρου ή λόγω σκουπιδιών από προηγούμενες συγκρούσεις. Ο υπολογισμός της τροχιάς, του κινδύνου σύγκρουσης, των συνεπειών που θα έχουν οι διάφορες πιθανές ενέργειες… όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Λόγω της αύξησης των διαστημικών σκουπιδιών κάθε είδους (εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 20.000) η ESA σκοπεύει να ζητήσει από τις χώρες μέλη της να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για την ασφάλεια στο διάστημα, κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου της σε υπουργικό επίπεδο, τον Νοέμβριο, στη Σεβίλη.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ