Θεοδωρικάκος: 100 εκατ. ευρώ για την ασφάλεια αθλητικών εγκαταστάσεων


Το ζήτημα της ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Θεοδωρικάκος με τον κ. Αυγενάκη ανακοινώθηκε παράταση ενός έτους προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις όλης της χώρας, από τα μεγάλα στάδια έως τις μπασκέτες της γειτονιάς, που εποπτεύονται από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού και από την τοπική αυτοδιοίκηση να εναρμονιστούν με τις προδιαγραφές ασφαλείας και να λάβουν νόμιμη άδεια.

Το ζήτημα αφορά σχεδόν το 95% των γηπέδων της χώρας, που χρησιμοποιούνται είτε για αγωνιστικό αθλητισμό είτε για να ασκούνται οι πολίτες, αλλά και ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως το ΟΑΚΑ. Θεοδωρικάκος: Ποτέ ξανά περιστατικά όπως της Χίου

Οι δήμοι ειδικότερα έχουν στη διάθεσή τους χρηματοδότηση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος», ώστε να προβούν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου οι χώροι άθλησης να είναι απόλυτα ασφαλείς και να μην συμβούν ξανά δυσάρεστα περιστατικά όπως αυτό με τον έφηβο στη Χίο που βρήκε τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από μπασκέτα.

Εκτός από την ασφάλεια, οι διαχειριστές των αθλητικών χώρων θα πρέπει να μεριμνήσουν και για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, τον φωτισμό, την περίφραξη κ.λπ.

«Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να επιτρέπουν την άθληση μέσα σε συνθήκες ασφάλειας των αθλουμένων, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στα άτομα με ειδικές ανάγκες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ανέφερε ακόμα ότι έχει καλέσει τους δημάρχους να διεξάγουν τους σχετικούς ελέγχους και εργασίες προκειμένου οι εγκαταστάσεις τους να έλθουν σε αυτό το επίπεδο, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα άλλο χρονικό περιθώριο από αυτόν το συγκεκριμένο που δίνουμε σήμερα».Αυγενάκης: Τέλος στην προχειρότητα

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι το 2019 «είναι η χρονιά όπου μπορούν να νομιμοποιηθούν και να αδειοδοτηθούν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε είναι ολυμπιακές είτε ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είτε στην Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού«, ενώ τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προχειρότητα και αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού εξέφρασε βεβαιότητα ότι η διαδικασία αδειοδότησης θα αναδείξει κενά και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των αθλητών, των παραγόντων, αλλά και των φιλάθλων στις κερκίδες, όπως και με την αντιμετώπιση της βίας.

Χαρακτήρισε επίσης επιβεβλημένη τη ανάγκη «να τρέξουν όλοι, Σωματεία, Ομοσπονδίες αλλά, σε συνεργασία φυσικά και με τους ιδιοκτήτες – εντός και εκτός εισαγωγικών – των αθλητικών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να καλυφθούν όλα αυτά τα κενά που υπάρχουν και να απαντήσουμε και να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος ζητημάτων που προκύπτουν για την ασφάλεια αλλά και για την αντιμετώπιση της βίας στα ελληνικά γήπεδα».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ