Ποιοι παράγοντες κάνουν την κύστη υπερδραστήρια

Η υπερδραστήρια κύστη αφορά στην επείγουσα ανάγκη για ούρηση, συνήθως με αυξημένη ημερήσια συχνότητα ούρησης και νυκτουρία. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, με τι γυναίκες να υποφέρουν συχνότερα από αυτή την πάθηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη EPIC, η οποία συμπεριέλαβε συμμετέχοντες από 4 ευρωπαϊκές χώρες και το Καναδά, διαπιστώθηκε, ότι περίπου το 11% των ανδρών και το 13% των γυναικών σε αυτές τις χώρες υποφέρουν από συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης.

Συγκριτικά δε, με άλλες χρόνιες παθήσεις, η συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης είναι υψηλότερη από εκείνη του διαβήτη, του άσθματος και του εκζέματος. Όπως μας εξηγεί ο ουρολόγος-ανδρολόγος Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης, υπάρχουν κάποιες συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μπορούν να υιοθετηθούν για τη μείωση των ενοχλημάτων.

Η μία εξ αυτών περιλαμβάνει συνήθειες που μπορεί να τροποποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης ή για την προαγωγή της υγείας της, ενώ η άλλη τεχνικές εκπαίδευσης που στοχεύουν στη διδασκαλία δεξιοτήτων για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης.

Η εκπαίδευση των ασθενών, όπως λέει, ενισχύει την κατανόηση της αντίληψης της φυσιολογικής ή μη λειτουργίας της ουροδόχου κύστης, η οποία στη συνέχεια χρησιμεύει ως βάση για την κατανόηση των συγκεκριμένων στρατηγικών που μπορούν να συστηθούν για τη διαχείριση της υπερδραστήριας κύστης και της επιτακτικής ακράτειας ούρων.

Τα άτομα που έχουν επείγουσα ανάγκη για ούρηση και επιτακτική ακράτεια ούρων μπορεί να μη γνωρίζουν ποιο είναι το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα ούρησης και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους αλλάζοντας το μοτίβο ούρησης. Για τους ασθενείς αυτούς συστήνεται η εφαρμογή ενός προγράμματος, δηλαδή η ούρηση με ένα σταθερό πρόγραμμα κάθε 3-4 ώρες, ανεξάρτητα από την ανάγκη ή την επιθυμία τους για ούρηση.

Επιπλέον, τα άτομα αυτά πρέπει να προσέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν, καθώς μερικά τρόφιμα και ποτά προάγουν τη διούρηση ή την ευερεθιστότητα της ουροδόχου κύστης. Για παράδειγμα, η καφεΐνη, έχει διουρητική επίδραση όπως επίσης και τα ανθρακούχα ποτά. Ενώ, νεότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η ασπαρτάμη και άλλα τεχνητά γλυκαντικά επιδεινώνουν τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης.

Η υπερβολική πρόσληψη υγρών μπορεί να επιδεινώσει τις ενοχλήσεις της υπερδραστήριας κύστης και την ακράτεια, ενώ ο περιορισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης ούρων, που μπορεί να ερεθίσει τον βλεννογόνο της κύστης και να οδηγήσει σε επείγουσες και συχνές ουρήσεις, αλλά και σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ο ημερήσιος όγκος θα πρέπει να είναι κατά προσέγγιση 6 ποτήρια ανά 24 ώρες (ή 30 ml / kg σωματικού βάρους ανά 24ωρο). Για να μειώσουν τη νυκτουρία, καλό είναι οι ασθενείς να αποφεύγουν την πρόσληψη υγρών περίπου 3-4 ώρες πριν τον ύπνο και να την εντείνουν το πρωί και το απόγευμα.

Η δυσκοιλιότητα επίσης, έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται άμεσα με την ανάγκη για επείγουσα και επιτακτική ούρηση, γι αυτό συνιστάται η πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών, υγρών και περισσότερη άσκηση.

Η παχυσαρκία, σύμφωνα με το γιατρό, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων υπερδραστήριας κύστης και ένας δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερος από 30 kg / m2 είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου στις γυναίκες και για ακράτεια στους ηλικιωμένους άνδρες. Ενώ, και το κάπνισμα συνδέεται με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες, με επείγουσα ανάγκη και με επιτακτική ακράτεια ούρων στις γυναίκες, κυρίως λόγω του χρόνιου βήχα που προκαλεί. Όπως επισημαίνει ο γιατρός, μια αλλαγή στον τρόπο ζωής θα διευκολύνει πολύ την καθημερινότητα των ατόμων με συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης και / ή επιτακτικής ακράτειας ούρων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here