Τσαβούσογλου: “Διακοσμητικά” τα μέτρα των ΗΠΑ στην Συρία

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Ουάσινγκτον χρονοτριβεί στη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η προσέγγιση των Ηνωμένων Πολτιειών στη συμφωνία για την ασφαλή ζώνη δεν είναι ικανοποιητική και πως τα μέτρα που έχει λάβει είναι μόνο «διακοσμητικά».

Στο μεταξύ, τμήμα της βορειοδυτικής Συρίας αποτέλεσε στόχο αεροπορικών πληγμάτων για πρώτη φορά μετά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός πριν από 10 ημέρες, έγινε σήμερα γνωστό από την οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και εκπρόσωπο ανταρτικής οργάνωσης.

Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι ρώσοι σύμμαχοί τους συμφώνησαν μονομερώς στις 31 Αυγούστου σε μια εκεχειρία στην περιφέρεια Ιντλίμπ η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση και όπου είχε δημιουργηθεί πριν από δύο χρόνια μια «ζώνη αποκλιμάκωσης».

Από τις 31 Αυγούστου οι αεροπορικές επιδρομές ρωσικών και συριακών πολεμικών αεροπλάνων, οι οποίες συνόδευαν την προώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της περιοχής, σταμάτησαν, αν και σημειώθηκαν μάχες στο έδαφος και βομβαρδισμοί πυροβολικού. Τουρκία: Νέος «πονοκέφαλος» για τον Ερντογάν – Πρώην αντιπρόεδρος του ιδρύει κόμμα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως οι δυνάμεις τους πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον μιας εγκατάστασης της αλ-Κάιντα στην Ιντλίμπ την ημέρα που η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως αεροπλάνα πραγματοποιήσαν δύο επιδρομές στη στρατηγικής σημασίας οροσειρά Τζαμπάλ αλ-Άκραντ κοντά στη δυτική ακτή της Λαττάκειας.

Δεν είναι σαφές αν οι επιδρομές αυτές σηματοδοτούν μια επανέναρξη των σφοδρών ρωσικών και συριακών αεροπορικών επιδρομών.

Ο Μοχάμαντ Ρασίντ, εκπρόσωπος της ανταρτικής παράταξης Τζαΐς αλ-Νασρ, δήλωσε πως οι δύο επιδρομές, για τις οποίες είπε πως πραγματοποιήθηκαν από ρωσικά αεροπλάνα, ήταν οι πρώτες αφότου άρχισε η κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here