Τι ισχύει με τις συντάξεις θανάτου λόγω φυσικών καταστροφών


Σε διευκρινίσεις, με αφορμή όσα αναφέρθηκαν σχετικά με την έκδοση συντάξεων θανάτου, λόγω φυσικών καταστροφών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά στην κύρωση της ΠΝΠ για το Μάτι, προχώρησε το γραφείο του υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με το άρθρο 22 του νόμου 4578/2018, που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2018, «κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 12 του ν. 4387/2016, στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του ασφαλισμένου ή του συνταξιούχου έχει επέλθει από την 13η Μαΐου 2016 και εφεξής κατά τη διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιών, σεισμών και λοιπών θεομηνιών, σε περιοχές οι οποίες οριοθετούνται ως πληγείσες με σχετική υπουργική απόφαση, χορηγείται ως σύνταξη, λόγω θανάτου, στον επιζώντα σύζυγο/μέρος συμφώνου συμβίωσης και τα προστατευόμενα τέκνα ολόκληρο το ποσό σύνταξης που ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος ή εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος».

«Ωστόσο, μετά την ψήφιση της παραπάνω διάταξης, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έπραξε τα στοιχειώδη, επί μήνες. Δεν μερίμνησε ούτε κατ’ ελάχιστον, για να προχωρήσει η έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου, προκειμένου να χορηγηθούν οι συντάξεις στους δικαιούχους, πολλοί εκ των οποίων είναι πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική το καλοκαίρι του 2018.

Ο υφυπουργός κ. Ν. Μηταράκης, έχει εκδώσει τη σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο (ΑΔΑ–62ΕΤ465Θ1Ω-ΟΧΙ) από 2/8/2019, ως βασική προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας, με στόχο να ομαλοποιηθεί σταδιακά η κατάσταση και να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των δικαιούχων», όπως επισημαίνει το γραφείο του υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ