Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη με ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες επεμβάσεις (vid, pics)


Την έντονη αντίθεση και ανησυχία τους για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, εκφράζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν έπειτα από τη συνάντησή τους.

ΟΈλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες, καλώντας την Άγκυρα να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

Παράλληλα, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν:

«Στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την Ειδική Απεσταλμένη του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα. Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Έγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Οι δύο Ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Σύμπλευση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Καλωσορίζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό, σημειώνοντας πως ο κ. Ανατσασιάδης είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη πολύ ουσιαστική, καθώς, όπως είπε, το Κυπριακό βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή. Ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί το σταθερό μέλημα Ελλάδας και Κύπρου για τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία πως δημιουργεί προβλήματα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με την παραβατική συμπεριφορά της.

 

«Αντιλαμβάνομαι πως τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά τη δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί, συνοδευόμενη και από μία συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει τη διεθνή της απομόνωση», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι στρατηγικές επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται. «Η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτήν την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η Μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της. Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα και πρωτίστως στο πλαίσιο της ΕΕ γιατί είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που θίγει η στάση της Τουρκίας. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και καλωσόρισε τον κ. Αναστασιάδη «σπίτι του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Ελλάδα, η οποία, είπε ανέφερε, παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι «θα μας δοθεί η ευκαιρία της ενημέρωσης και του προβληματισμού ενόψει των απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ, που, δυστυχώς, αναδεικνύει και αποδεικνύει μία έντονη ανησυχία που έχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία». Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το μέλλον.

«Η λύση πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Έχουμε κάνει βήματα αλλά δυστυχώς τα όσα ακολούθησαν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου δημιουργούν προβληματισμό. Θα συζητήσουμε για τον συντονισμό των δράσεων και να χαράξουμε από κοινού πολιτική για να ευνοηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη και προοπτική στην Κύπρο και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μία καλύτερη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ