Ακίνητα: Ποιοι γλιτώνουν τον ΦΠΑ 24% – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 84η ΔΕΘ εκτιμάται ότι είναι ένα μέτρο που αναμένεται να δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων.

Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου και η εφαρμογή του να είναι άμεση.

Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι δύο:

Πρώτο σενάριο: Η εξαίρεση να εφαρμοστεί για οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν από την αρχή του 2019. Ήδη, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν εκδοθεί 15.185 οικοδομικές άδειες.

Δεύτερο σενάριο: Το μέτρο να επεκταθεί και σε απούλητα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα έτη. Κάτι που, όμως, συναντά αρκετές δυσκολίες.

Πάντως, κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν να εφαρμοστεί το μέτρο για όλα τα ακίνητα για να δοθεί πραγματική ανάσα στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων, η πλειοψηφία των αγοραστών προτιμούν παλαιά ακίνητα, άνω των 30 ετών και ακολουθούν στις προτιμήσεις τα ακίνητα 11 έως 20 ετών. Το ενδιαφέρον για νεόδμητα ακίνητα είναι πολύ χαμηλό.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο λεκανοπέδιο 8 στα 10 ακίνητα είναι ηλικίας άνω των 25 ετών.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here