“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Που θα συναντηθούν οι δυο ηγέτες και η “καυτή” ατζέντα

Πότε αναμένεται να γίνει η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο.
Τι θα συζητήσουν οι δυο ηγέτες εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων.
Το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Μητσοτάκη – Αναστασιάδη.
Το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και οι κοινές δράσεις με την κυπριακή Δημοκρατία.

Κλείδωσε” όπως όλα δείχνουν η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη συνάντησή τους στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης οι δυο ηγέτες θα έχουν “πλούσια ατζέντα” για συζήτηση λόγω της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην Αμμόχωστο.

Νωρίτερα σήμερα σε κοινές δράσεις και χειρισμούς απέναντι στην Τουρκία κατέληξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους.

Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει τα εξής: «Στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την Ειδική Απεσταλμένη του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα. Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Έγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.photo intime

Οι δύο ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

Click4more: Μητσοτάκης: Η Τουρκία προκαλεί και απομονώνεται

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here