Κτηματολόγιο: Προς δίμηνη παράταση για τις προθεσμίες που λήγουν


Παράταση έως και δύο μήνες για την υποβολή των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο αναμένεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση των «Νέων», η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς οι ρυθμοί υποβολής των δηλώσεων κτηματογράφησης εμφανίζονται χαμηλοί, με τη συμμετοχή στα προγράμματα της νέας γενιάς κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16), η οποία «τρέχει» σήμερα για το υπόλοιπο 60% της χώρας, να αγγίζει μόλις το 21%.

Πηγές της κτηματαγοράς αναφέρουν ότι η σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΝ παράταση των 1-2 μηνών δεν επαρκεί και θεωρούν πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να τεθεί ως τελευταία προθεσμία για όλη τη χώρα η 31η Δεκεμβρίου 2019, με την υποσημείωση ότι, πέραν της ημερομηνίας αυτής, δεν θα δοθεί καμιά άλλη παράταση στις δηλώσεις του Κτηματολογίου και από την πλευρά της πολιτείας θα ξεκινήσει η επιβολή κυρώσεων.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση με ορίζοντα το 2021.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» εάν τα παραδοτέα τμήματα των συμβάσεων κτηματογράφησης που «τρέχουν» δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Από το ΥΠΕΝ διαμηνύουν ότι θα είναι η τελευταία παράταση που θα δοθεί στους πολίτες για την υποβολή των δηλώσεων, καθώς η κτηματογράφηση σε δύο μήνες συμπληρώνει έναν χρόνο από την έναρξη του προγράμματος.

Ωστόσο, η προσέλευση του κόσμου είναι ακόμη πολύ περιορισμένη, ναρκοθετώντας κάθε σχεδιασμό για την ολοκλήρωση του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται από το υπουργείο ακόμη και νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά πιο αυστηρό το πλαίσιο, αλλά και θα επιβάλλει κυρώσεις σε όσους δεν θα υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ