Σεισμός 1986: Η ημέρα που άλλαξε για πάντα την Καλαμάτα

Με απολογισμό 22 νεκρών, ο σεισμός της Καλαμάτας έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πλέον φονικούς.

33 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από εκείνο το τραγικό απόγευμα του Σαββάτου της 13ης Σεπτεμβρίου 1986 στην Καλαμάτα.

Ο σεισμός που χτύπησε την πόλη στις 8 και 20 το βράδυ έσπειρε τον τρόμο και τον πανικό και βύθισε την πόλη στο σκοτάδι. Τραγικός απολογισμός 22 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες.Οι εικόνες πραγματικά αποκαρδιωτικές καθώς η πόλη έδειχνε σαν βομβαρδισμένη.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης σχεδόν ισοπεδώθηκε καθώς τα περισσότερα σπίτια εκεί ήταν παλιά, ωστόσο όλοι θυμούνται την καινούργια πολυκατοικία στο Νησάκι που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, εγκλωβίζοντας στα ερείπια τους ενοίκους της.
Πολύς κόσμος είχε κατακλύσει το λιμάνι πριν τον σεισμό, καθώς εγκαινιαζόταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καλαμάτας-Κρήτης και βρισκόταν ελλιμενισμένο το καράβι.

Αυτό θεωρούν πολλοί ότι έσωσε κόσμο, καθώς εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν στα σπίτια τους, αλλά και αργότερα διάθεσε τις καμπίνες του για τη φιλοξενία πολλών σεισμοπαθών. Και οι επόμενες ημέρες ήταν τραγικές για την Καλαμάτα ενώ ο ισχυρός μετασεισμός που ακολούθησε τη Δευτέρα, 5,6 ρίχτερ αποτελείωσε ό,τι είχε αφήσει ο πρώτος μεγάλος.

13.440 σπίτια, δηλαδή το 70% των κτηρίων κρίθηκαν ακατάλληλα. Οι φήμες για νέο ακόμα μεγαλύτερο σεισμό ήταν έντονες και η πόλη άδειασε, καθώς όσοι είχαν τη δυνατότητα έφυγαν στα χωριά τους, ενώ η Καλαμάτα θύμιζε πόλη “φάντασμα”.

13 Σεπτεμβρίου 1986: Συμπληρώνονται 33 χρόνια από τον φονικό σεισμό της Καλαμάτας
13 Σεπτεμβρίου 1986: Συμπληρώνονται 33 χρόνια από τον φονικό σεισμό της Καλαμάτας

Το γεγονός ενός τόσο ισχυρού σεισμού ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο για την πόλη και τους κατοίκους της, ωστόσο αντιμετωπίστηκε από τις Αρχές άμεσα.

Ο χειμώνας που ακολούθησε ήταν δύσκολος μέσα στις σκηνές που είχαν παραχωρηθεί σε όσους δεν είχαν σπίτι- και ιδιαίτερα βαρύς καθώς μάλιστα χιόνισε. Αλλά και τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια η Καλαμάτα προσπαθούσε να βρει τους ρυθμούς της, να φτιάξει τις υποδομές της, καθώς οι περισσότερες υπηρεσίες, και τα σχολεία στεγάζονταν σε λυόμενα για αρκετά χρόνια, όπως και πολλοί κάτοικοι έμεναν σε καταυλισμούς λυομένων, έως ότου αποκατασταθούν τα σπίτια τους.

Πρόκειται για μια πραγματική τραγωδία που γονάτισε την Καλαμάτα, και δοκίμασε σκληρά τους δημότες της, αλλά ταυτόχρονα με τα χρόνια αναγεννήθηκε μια νέα πόλη. Ο φονικός σεισμός της Καλαμάτας μαζί με την καταστροφή και τον όλεθρο έδωσε την ευκαιρία στην πόλη να ξαναχτιστεί με βάση τον αυστηρό αντισεισμικό κανονισμό και να επεκταθεί. Για όσους από εμάς ζήσαμε την εμπειρία του φονικού σεισμού της Καλαμάτας και των δύσκολων χρόνων που ακολούθησαν, οι εικόνες αυτές και τα συναισθήματα έχουν μείνει ανεξίτηλα…

Πηγή: Messinialive.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ