Βρούτσης: Τομές η αύξηση 12% στην υπερωριακή εργασία και η μείωση εισφορών

«Το θέμα είναι να εξαλείψεις την πλασματική μορφή της ευέλικτων μορφών απασχόλησης… Αυξάνουμε κατά 12% την επιπλέον ωρομίσθια απασχόληση έκτος της συμφωνηθείσας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ  ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. 

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων μερικής απασχόλησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο», το οποίο τίθεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

«Το Δεκέμβριο του 2020 θα δείτε μια διαφορετική αγορά εργασίας υπέρ του εργαζόμενου» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κάνοντας λόγο για «δύο όπλα που θα λειτουργήσουν συνδυαστικά» αλλά και «έξυπνες διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στο ν/σ για τα εργασιακά που εισάγεται στο γενικότερο αναπτυξιακό ν/σ προβλέπεται αύξηση 12% στην υπερωριακή εργασία καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%.

«Το θέμα είναι να εξαλείψεις την πλασματική μορφή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης… Αυξάνουμε κατά 12% την επιπλέον ωρομίσθια απασχόληση έκτος της συμφωνηθείσας. Ο εργαζόμενος σε ντελίβερι, σε καφετέριες που δουλεύουν με μερική απασχόληση και τους λένε ‘’κάτσε άλλη μια ώρα κάτσε άλλες δυο ώρες’’, και αυτό υποκρύπτει εικονική μερική απασχόληση, αυτό χτυπιέται στη ρίζα του γιατί θα αναγκαστεί να έχει αυξημένο κόστος ο εργοδότης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε πως ο εργοδότης έχει τρεις επιλογές:

Η πρώτη να δώσει το 12%,

Η δεύτερη είναι να διευρύνει τη σύμβαση -το τρίωρο να το κάνει 5ωρο ή 6ωρο

Και η τρίτη είναι να τη μετατρέψει σε πλήρη απασχόληση

Αυτό είναι το όπλο επισήμανε ο υπουργός Εργασίας ενώ το δεύτερο σύμφωνα με τον κ. Βρούστη είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι το Δεκέμβριο θα θεσμοθετήσουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες για εργοδότες και εργαζόμενους. Θα λειτουργήσουν συνδυαστικά σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι αν δεν υπήρχαν ακραίες αντιλήψεις «να κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» το ν/σ για τα εργασιακά θα έπρεπε να ψηφιστεί ομόφωνα.

«Όχι μόνο δεν συμπιέζονται οι μισθοί, αντίθετα εξορθολογίζεται ένα σύστημα με πρωτοφανείς διαρθρωτικές αλλαγές… Είναι αμήχανα, αστεία και ανυπόστατα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης οι κλαδικές συμβάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν, η συρροή συνεχίζει να υπάρχει, η επεκτασιμότητα συνεχίζει να υπάρχει.

«Ενσωματώνουμε ευρωπαϊκές πρακτικές για χρεωμένες καταπτωχευμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής που για να τις σώσουμε δίνουμε την δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους, εάν το θέλουν, να τους εξαιρέσουν από τις κλαδικές συμβάσεις» διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here