Bild κατά Ντράγκι. Τον αποκαλεί κόμη…Ντράγκουλα που ρουφάει το αίμα των καταθέσεων


Η εφημερίδα Bild τα έβαλε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον οποίο κατηγορεί πως “ρουφάει το αίμα” των καταθέσεων των Γερμανών.

Αυτή η επίθεση στον Ντράγκι γίνεται γιατί η ΕΚΤ μείωσε ακόμα περισσότερο σε αρνητικό έδαφος το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και στο πρωτοσέλιδο της Bild εμφανίζεται ο Ντράγκι με κυνόδοντες και στολή βαμπίρ υπό τον τίτλο: «Ο κόμης…Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεών μας».

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα σχεδόν μια δεκαετία μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης, η ΕΚΤ μείωσε χθες το βασικό επιτόκιο καταθέσεων ακόμα περισσότερο σε αρνητικό έδαφος και υποσχέθηκε αγορές ομολόγων για όσο χρειαστεί προκειμένου να οδηγήσει το κόστος δανεισμού ακόμα χαμηλότερα.

Αυτά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Ντράγκι βρίσκουν αντίθετους του Γερμανούς πολίτες που εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ τους αφαιρούν τη δυνατότητα να έχουν αξιοπρεπείς αποδόσεις από τις καταθέσεις τους.

«Συνεχίζεται ο τρόμος για τους Γερμανούς καταθέτες», ανέφερε η Bild, η οποία είχε βάλει στο στόχαστρο και στο παρελθόν τον κ. Ντράγκι, όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, του προσέφερε ένα πρωσικό κράνος από το 1871 προκειμένου να δείξει πως πιστεύει ότι εκείνος θα εμμείνει στη γερμανικού στυλ πειθαρχία. Ο Ντράγκι τοποθέτησε το κράνος σε ένα ράφι στο γραφείο του.

Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Χέλμουτ Σλέβαϊς, πρόεδρος της πανίσχυρης ένωσης γερμανικών ταμιευτηρίων, δήλωσε ότι το τελευταίο πακέτο πολιτικής της ΕΚΤ «κάνει περισσότερο κακό παρά καλό».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προσπάθησε να καθησυχάσει τους ανήσυχους καταθέτες πριν τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. «Οι περισσότερες συμβάσεις που έχουν οι πελάτες με τις τράπεζές τους δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή επιτόκια σε τέτοια ‘τιμωρητικά’ επίπεδα, άρα το πρόβλημα δεν είναι οξύ», δήλωσε ο Σολτς. «Τα συμβούλια των τραπεζών είναι αρκετά έξυπνα για να αντιληφθούν τι θα προκαλούσαν με επιτόκια σε τέτοια ‘τιμωρητικά’ επίπεδα».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ