Ρέγκλινγκ: Άνοιξε το δρόμο για μείωση των πλεονασμάτων


Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, καλωσόρισε και την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ.

Ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 βρίσκεται η Ελλάδα. Ο πιο σκληρός από τους Ευρωπαίους, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για αλλαγή του στόχου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότεροι του αναμενομένου και το κόστος δανεισμού χαμηλότερο, η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2020.

«Ο μόνος τρόπος να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις είναι εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλότεροι από τις υποθέσεις μας στην τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και τα επιτόκια, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χαμηλότερα. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που θα έρθει το επόμενο έτος… όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα τι θα συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πάντως για να μην αφήσει παράθυρο για παρερμηνείες υποστήριξε ότι ότι η νέα κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως για το 2019 και όταν συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2020 ο στόχος του 3,5% θα τηρηθεί.

Αναφορικά με το ότι ο στόχος για την επίτευξη του στόχου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θεωρείται υψηλός από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως «αυτό δεν είναι κάτι νέο για εμάς».Αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ανακοίνωσε επίσης την έναρξη των εργασιών σε επίπεδο ESM για την αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Μας το ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών μεταξύ των προτεραιοτήτων πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ , ενώ ανέφερε ότι «προσωπικά θα χαιρέτιζα κάτι τέτοιο, διότι θα βελτίωνε τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας».

Ο επικεφαλής του ESM καλωσόρισε επίσης τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, τόνισε την καλή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Πρωθυπουργό και καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει η τυπική διαδικασία στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και του EFSF, η οποία θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες.

Σε σχέση με την Ελλάδα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, επεσήμανε τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος και ως προς την ρευστότητα και τον τραπεζικό τομέα και κάλεσε την κυβέρνηση να χτίσει πάνω στην πρόοδο που συντελείται από το 2015.

Ο ίδιος όμως ζήτησε επιτάχυνση της μείωσης των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ