Σε υψηλό τετραμήνου το πετρέλαιο – Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Η τιμή του πετρελαίου ανήλθε σήμερα σε υψηλό τετραμήνου ύστερα από τις επιθέσεις το Σαββατοκύριακο σε εγκαταστάσεις αργού στη Σαουδική Αραβία που προκάλεσαν φόβους για την τροδοφοσία της αγοράς

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 20% κάποια στιγμή νωρίτερα σήμερα ενώ τα αντίστοιχα για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 16%. Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο. Ωστόσο, υποχώρησαν από τα υψηλά τους επίπεδα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία.

Στις 09:40 ώρα Ελλάδας, τα futures για το μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 10% στα 66,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε κατά 9% στα 59,82 δολάρια το βαρέλι.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για πιθανή απάντηση στα χτυπήματα στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, που διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.


Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) το σαββατοκύριακο διέκοψαν την άντληση 5,7 εκατ. βαρελιών αργού, δηλαδή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού 

 

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύσαν τους φόβους για ένταση στη Μέση Ανατολή και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, στρέφοντας τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, με την τιμή του χρυσού να αυξάνεται κατά 1% στα 1.503,4 δολάρια η ουγγιά.

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Την ίδια στιγμή, ύστερα από τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία αλλά και τα ανησυχητικά στοιχεία από την Κίνα που έπληξαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για ρίσκο, πτώση κατέγραφαν  οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών μετά από τέσσερις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) το σαββατοκύριακο διέκοψαν την άντληση 5,7 εκατ. βαρελιών αργού, ήτοι πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού,

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών κινούνταν πτωτικά, με τις Ryanair Holdings, Air France KLM SA και EasyJet να σημειώνουν πτώση άνω του 4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα, η οικονομική επιβράδυνση επιδεινώθηκε τον Αύγουστο, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων 17 και πλέον ετών εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5%, με τις γερμανικές μετοχές, που επηρεάζονται εύκολα από τις εξελίξεις στο εμπόριο, να υποχωρούν κατά 0,6%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE σημείωσε τις μικρότερες απώλειες, υποχωρώντας κατά 0,07%, χάρη στην ενίσχυση των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών BP και Shell.

Χούτι: Παραμένουν στόχος

Στο μεταξύ, οι αντάρτες  Χούτι της Υεμένης ανακοίνωσαν πως τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου της σαουδαραβικής Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο και μπορεί να δεχθούν επίθεση «ανά πάσα στιγμή», ενώ προειδοποίησε επίσης τους ξένους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Οι επιθέσεις εναντίον εργοστασίων της Aramco στις πόλεις Αμπκάικ και Χουράις στην ανατολική περιφέρεια του βασιλείου πραγματοποιήθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με κανονικούς και αεριωθούμενους κινητήρες, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι Γιαχία Σαρέα.

Ο Σαρέα υπογράμμισε πως η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να σταματήσει «την επίθεση και τον αποκλεισμό» που επιβάλλει στην Υεμένη.

Αρνείται κάθε ανάμειξη η Τεχεράνη

Το Ιράν απέρριψε σήμερα ως εντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες ότι έπαιξε κάποιον ρόλο στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία και σημείωσε ότι είναι απαράδεκτες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Τεχεράνης, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου των ΗΠΑ ότι πίσω από την επίθεση αυτή κρύβεται η Ισλαμική Δημοκρατία.

“Οι κατηγορίες αυτές καταδικάζονται ως απαράδεκτες και εντελώς αβάσιμες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Την Κυριακή, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι στοιχεία που υπάρχουν από την επίθεση, η οποία έπληξε το Σάββατο τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο, δείχνουν ότι το Ιράν κρύβεται πίσω από αυτήν, αντί των ανταρτών Χούτι της Υεμένης που ανέλαβαν την ευθύνη.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του μετά την επίθεση αυτή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σαουδική Αραβία.

Ο Νόβακ σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά εμπορικά αποθέματα σε πετρέλαιο παγκοσμίως για να καλύψουν την έλλειψη προμηθειών από την Σαουδική Αραβία.

Ο Νόβακ δήλωσε επίσης ότι οι παράμετροι της παγκόσμιας συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου δεν έχουν αλλάξει μετά την επίθεση και ότι δεν υπάρχει άμεσα ανάγκη να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των χωρών μελών του ΟΠΕΚ όπως και των μη μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.

Πηγή: Η Καθημερινή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ