Βόρεια Κορέα: Εγγυήσεις ζητά η Πιονγκγιάνγκ για να “ανοίξει” ξανά τις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Η Βόρεια Κορέα ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ εγγυήσεις για την ασφάλειά της προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι συζητήσεις μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσινγκτον έχουν «τελματώσει» μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής, τον Φεβρουάριο στο Ανόι, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ –Ουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Πιονγκγιάνγκ πρότεινε τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου, κάτι που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό». Όμως λίγο αργότερα η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο ακόμη πυραύλους στη θάλασσα. Οι προϋποθέσεις που βάζει η Βόρεια Κορέα

Σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι «οι συζητήσεις θα καταστούν εφικτές όταν αρθούν οριστικά οι απειλές και τα εμπόδια που απειλούν την ασφάλεια και ανακόπτουν την ανάπτυξή μας».

Η Βόρεια Κορέα πάντα τόνιζε ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλειά της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Όμως σπάνια τις έχει θέσει ως όρο για την έναρξη συζητήσεων.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του βορειοκορετατικού υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ επεσήμανε στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο KCNA ότι συζητήσεις σε επίπεδο μεσαίων στελεχών αναμένονται «σε μερικές εβδομάδες».«Είναι στο χέρι των ΗΠΑ»

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πλέον εναπόκειται στις ΗΠΑ να φροντίσουν ώστε οι συζητήσεις αυτές είτε να αποτελέσουν ευκαιρία για πρόοδο είτε να επιταχύνουν μία κρίση.

«Μια πρόταση που θα υποβάλουν οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να βελτιώσει τις σχέσεις ή αντίθετα να ενισχύσει την αμοιβαία εχθρότητα», συνέχισε ο ίδιος.

Εξάλλου σήμερα εφημερίδα της Νότιας Κορέας, επικαλούμενη διπλωματική πηγή, ανέφερε ότι ο Κιμ έστειλε τον Αύγουστο επιστολή προς τον Τραμπ με την οποία του ζητούσε να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ στην επιστολή αυτή, που εστάλη την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, επεσήμανε ότι είναι «ανοικτός» σε μια τρίτη σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ, όπως ανέφερε η Joongang Ilbo, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή.

Στις 9 Αυγούστου ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι έλαβε μια «πολύ όμορφη επιστολή» από τον Κιμ. Όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναφερθεί σε μια δεύτερη επιστολή τον Αύγουστο.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ