Αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση συνιστά η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

«Μπαρούτι« μυρίζει η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν με drone εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση να καλεί σε αυτοσυγκράτηση.

Αναστάτωση επικρατεί έπειτα από την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, να καλεί σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε η Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης.

Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε πως «η χθεσινή επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δύο πετρελαϊκών εγκασταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία συνιστά μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

«Την ώρα που οι εντάσεις στην περιοχή επιδεινώνονται, αυτή η επίθεση θέτει σε κίνδυνο την τρέχουσα εργασία αποκλιμάκωσης και διαλόγου», ανέφερε μεταξύ των άλλων.

«Είναι σημαντικό να εγκαθιδρυθούν με σαφήνεια τα γεγονότα και να προσδιοριστεί σε ποιον ανήκει η ευθύνη για αυτή τη λυπηρή επίθεση. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

Να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε σήμερα στα ύψη μετά την επίθεση εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, η οποία προκάλεσε την απότομη μείωση του εφοδιασμού του κόσμου σε μαύρο χρυσό, εγείροντας φόβους για μια στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν.

Από την επίθεση ξέσπασε φωτιά προκαλώντας εκρήξεις στη μονάδα της Αμπκάικ, της μεγαλύτερης για την επεξεργασία πετρελαίου στον κόσμο και στις εγκαταστάσεις της Χουράις.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν και που πολεμούν εδώ και πέντε χρόνια εναντίον ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του Ριάντ, ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ