Άσυλο στη Γαλλία ζητά ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Πολιτικό άσυλο από τον Εμάνουελ Μακρόν και τη Γαλλία ζητά ο μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), δήλωσε πως θα ήθελε να του δώσει πολιτικό άσυλο ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη δήλωση υπουργού της κυβέρνησης του Γάλλου προέδρου ότι, αν εναπόκειτο σε εκείνη, θα το έκανε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ δήλωσε πως υποστηρίζει την χορήγηση πολιτικού ασύλου στον πρώην εργαζόμενο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, καθιστώντας ταυτοχρόνως σαφές ότι αυτή είναι η προσωπική της άποψη και ότι δεν συνιστά επίσημη πρόταση.

«Έκανα αίτηση για άσυλο στη Γαλλία το 2013 επί Ολάντ και βεβαίως θα ήθελα να δω τον Μακρόν να μου απευθύνει πρόσκληση«, απάντησε ο Σνόουντεν σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την προοπτική να του χορηγηθεί άσυλο από τη Γαλλία σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

«Ωστόσο αυτό δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, αφορά την Ευρώπη, αφορά τον κόσμο και το σύστημα που έχουμε. Η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν συνιστά εχθρική πράξη. Το να υποδέχεσαι κάποιον όπως εμένα δεν συνιστά επίθεση στις ΗΠΑ«, σημειώνει στη συνέντευξή του αυτή, η οποία μεταδόθηκε σήμερα.

Ο Σνόουντεν, τα απομνημονεύματα του οποίου αναμένεται να κυκλοφορήσουν προσεχώς υπό τον τίτλο «Permanent Record», ζει στη Ρωσία από το 2013, τη χρονιά κατά την οποία αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με μυστικά προγράμματα παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και καταζητείται από τις ΗΠΑ.

 

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here