Μέση Ανατολή: To χρονικό της κρίσης στη Σαουδική Αραβία


Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό άλμα των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, εγείροντας φόβους για μια στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν.

Σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στο Αμπκάικ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, και στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Χουραΐς, το χρονικό των εξελίξεων καταγράφεται ως εξής:

  • Νωρίς το πρωί του Σαββάτου (14/9), δύο επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις προκαλούν πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
  • Λίγες ώρες μετά την επίθεση, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατιωτικό συνασπισμό αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση.
  • Το Σάββατο το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αποκλείει την εμπλοκή της Υεμένης και κατηγορεί ευθέως το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
  • Η Τεχεράνη, δια του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, απορρίπτει τις πρωινές ώρες της Κυριακής ως «παράλογες» τις κατηγορίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ.
  • Αργότερα την Κυριακή (15/9), μετά τις κατηγορίες Πομπέο, ένας διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης δηλώνει πως οι αμερικανικές βάσεις και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων.
  • Τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ξέρουν ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα για τις επιθέσεις.
  • Το πρωί της Δευτέρας (16/9), οι Χούτι της Υεμένης ανακοινώνουν πως τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου της Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο και μπορεί να δεχθούν επίθεση «ανά πάσα στιγμή».
  • Η Βρετανία χαρακτηρίζει σοβαρό και εξοργιστικό γεγονός τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι χρειάζεται πλήρης εξακρίβωση των στοιχείων ως προς το ποιος έχει την ευθύνη για αυτή πριν δοθεί η απάντηση. Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί κατά μιας «πραγματικής απειλής για την περιφερειακή σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει ότι, απουσία ολοκληρωμένης έρευνας, η απόδοση ευθύνης είναι πολύ ανεύθυνη πράξη.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ