Πετρέλαιο: Παγκόσμια ανησυχία για τη νέα ανάφλεξη στον Κόλπο – Πέφτει το Brent


Μειώνεται σήμερα η τιμή στο πετρέλαιο μετά το ράλι της Δευτέρας.
Στα 68,18 δολάρια το βαρέλι τύπου Brent. Πέφτει και το αμερικανικό αργό.
Χθες οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν το μεγαλύτερο ποσοστό ημερήσιας ανόδου από το 1988!
Τα εφιαλτικά σενάρια για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.
Παιχνίδια τακτικής από τον Τραμπ, που επιμένει να απειλεί το Ιράν.

Για άλλη μια φορά η παγκόσμια ανησυχία χτυπάει… «κόκκινο» μετά τα νέα «τύμπανα πολέμου» που ήχησαν στον Κόλπο. Η επίθεση με drones, το περασμένο Σάββατο, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Aramco στη Σαουδική Αραβία έφερε νέο συναγερμό και εκτόξευσε, τη Δευτέρα, τις τιμές στο πετρέλαιο, προκαλώντας εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον.

Οι τιμές στο πετρέλαιο σήμερα Τρίτη (17.09.2019) μειώνονται στις  ασιατικές αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 1,2% στα 68,18 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,6%, που καταγράφηκε ως το μεγαλύτερο ποσοστό ημερήσιας ανόδου, τουλάχιστον από το 1988.

Click4more: Έρχονται αυξήσεις – φωτιά στις τιμές των καυσίμων

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται κατά 1,7% στα 61,86 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,7%, την μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση, από τον Δεκέμβριο του 2008.Ο «μαύρος χρυσός» και το… ράλι

Μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία, τις νέες… κορώνες του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν αλλά και τη «σύλληψη», από το Ιράν πλοίου που μετέφερε καύσιμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα εφιαλτικά σενάρια δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Παρά τις προσπάθειες να καθησυχαστούν οι αγορές. Πετρέλαιο: Εφιαλτικά σενάρια για τις τιμές του μαύρου χρυσού!

Οι διαβεβαιώσεις από ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. πως οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν θα οδηγήσουν σε ελλείψεις σε όλο τον κόσμο, δεν ήταν δυνατόν να αποτραπεί, τη Δευτέρα, η εκτόξευση των τιμών στο πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 14,6%, κλείνοντας στα 69,02 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μία ημέρα τουλάχιστον από το 1988.

Ενδοσυνεδριακά, κατά την έναρξη, η τιμή είχε αυξηθεί προς στιγμή ακόμη και κατά 20%.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό (WTI) κατέγραψαν αύξηση κατά 14,7%, κλείνοντας στα 62,90 δολάρια το βαρέλι, η μεγαλύτερη προσοστιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2008.

Η αύξηση ήταν η άμεση συνέπεια από τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στο Αμπκάικ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, και στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Χουραΐς. Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε στο μισό η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, σταμάτησε δηλαδή η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το σχεδόν 6% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.Τα σενάρια για το πετρέλαιο

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με τους αναλυτές να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου. Σύμφωνα με την Capital Economics, αν αποδειχθεί προσωρινή και προληπτικού κυρίως χαρακτήρα η διακοπή της παραγωγής και να επανέλθουμε σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς. Σε αυτή την περίπτωση η τιμή του Brent θα υποχωρήσει προς τον προηγούμενο στόχο των αναλυτών, δηλαδή στα 60 δολάρια το βαρέλι για το 2019 και στα 65 δολάρια για το 2020.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια πιο εκτεταμένη διακοπή στην παραγωγή και αυξημένες ανησυχίες για νέες επιθέσεις, με αποτέλεσμα η τιμή του Brent να εκτινάσσεται στα 65 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2019.

Το τρίτο και πιο καταστροφικό σενάριο είναι να έχουμε μία γενικευμένη σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν που θα οδηγούσε σε τρομακτική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου έως τα 150 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη όμως και σε αυτό το σενάριο η Capital Economics βλέπει πτώση στη συνέχεια των τιμών που έχει το πετρέλαιο στα 80 δολάρια το 2020 και στα 60 δολάρια το 2021.Ο Τραμπ απειλεί

Εκτός από την κατακόρυφη μείωση της προσφοράς, οι επιθέσεις αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για μια στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης. Έβαλε σε αυτό το… χεράκι του και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Εν μέσω αυτής της τεταμένης κατάστασης, οι σαουδαραβικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η εισαγωγή της Aramco στο Χρηματιστήριο του Ριάντ, κάτι που επρόκειτο να γίνει τον Νοέμβριο. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, ο Ρικ Πέρι, προσπάθησε να σταματήσει την εκτόξευση της τιμής, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα πετρελαίου διαθέσιμη στις αγορές. «Ναι, θα έχουμε αναταράξεις για κάποιο διάστημα. Ναι, θα υπάρξει εκτόξευση (της τιμής), όμως όχι στο καταστροφικό εύρος που θα είχαμε πριν από μια πενταετία«, διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Υπάρχει «άφθονο πετρέλαιο», είχε… διαμηνύσει νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι εφόσον χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της σαουδαραβικής εταιρείας Aramco δεν θα έχουν βραχυπρόθεσμα σημαντικό αντίκτυπο στην πετρελαϊκή παραγωγή των ΗΠΑ, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικλ Γουίρθ σε συνέντευξή του στο CNBC.

Παράλληλα είπε ότι μια ενδεχόμενη γενικευμένη πολεμική σύρραξη στην Μέση Ανατολή «πιθανότατα» θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου. Ο Γουίρθ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες για το πώς οι επιθέσεις του Σαββάτου θα επηρεάσουν πιθανώς τα αρχικά σχέδια δημόσιας προσφοράς της Aramco.

«Χάρη στα παγκόσμια αποθέματα, δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε κατεπειγόντως μέτρα«, επισήμανε και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ.Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν

Το Ριάντ από την πλευρά του υποσχέθηκε να αντλήσει από τα σημαντικά αποθέματά του για να εξομαλύνει το σοκ στις αγορές. Αναλυτές της Morgan Stanley εκτίμησαν ότι η Σαουδική Αραβία έχει αποθέματα περίπου 188 εκατομμυρίων βαρελιών. Αυτό σημαίνει ότι, με ρυθμό κατανάλωσης 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, καλύπτονται 33 ημέρες.

Click4more: Πόσο κοντά είμαστε σε Πόλεμο στον Περσικό;

Ωστόσο, αναλυτές της TD Securities εξέφραζαν ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι οι υποδομές που χτυπήθηκαν είναι στρατηγικής σημασίας και υπάρχει η πιθανότητα να παραμείνουν εκτός λειτουργίας (ίσως ένα μέρος τους) για πάνω από έναν μήνα.

Σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφώνησαν ότι η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες θα εξαρτηθεί από την έκταση των ζημιών στο διυλιστήριο του Αμπκάικ.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν. Όμως η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ιρανικής κατασκευής ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον «θα υπερασπιστεί τη διεθνή τάξη» την οποία υπονομεύει η Τεχεράνη με τις «άνευ προηγουμένου επιθέσεις«.

Το Ιράν από την πλευρά του χαρακτηρίζει «ακατανόητες» αυτές τις κατηγορίες, ενώ ο πρόεδρός του, Χασάν Ροχανί, είπε ότι ο λαός της Υεμένης έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Σαουδική Αραβία.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ