ΗΠΑ: Ο Τραμπ κάνει ότι μπορεί για να μην καταθέσουν οι συνεργάτες του για το… πως εκλέχτηκε πρόεδρος


Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει ότι δύο πρώην υψηλόβαθμοι βοηθοί του έχουν αμνηστία για καταθέσεις ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου, ενώ έχει δώσει οδηγίες στον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Κόρεϊ Λεβαντόφσκι να μην απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με γεγονότα που έγιναν μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με το POLITICO.

Ο Λευκός Οίκος προχώρησε χθες στην αποστολή επιστολών προς την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την κατάθεση του Λεβαντόφσκι, αλλά και των πρώην βοηθών του Λευκού Οίκου Ρικ Ντίαρμπορν και Ρομπ Πόρτερ, μετά την έκδοση κλήσεων προς κατάθεση, ώστε να εμφανιστούν σήμερα ενώπιον της επιτροπής.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι οι πρώην βοηθοί της προεδρίας Τραμπ υπάγονται σε καθεστώς αμνηστίας, ενώ έχει δώσει οδηγίες στον Λεβαντόφσκι να μην απαντήσει σε ερωτήσεις που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ για το αν ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να επικαλεστεί το υπηρεσιακό απόρρητο, πέρα από όσα έχουν συμπεριληφθεί στο πόρισμα της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ.

“Οι συζητήσεις του κ. Λεβαντόφκσι με τον πρόεδρο, αλλά και με υψηλόβαθμους συμβούλους του προέδρου προστατεύονται από την δημοσιοποίησή τους επί τη βάσει των αρχών που προστατεύουν την άσκηση υπηρεσιακών καθηκόντων για την προστασία των συμφερόντων της Εκτελεστικής Εξουσίας” έγραψε ο Νομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Σιπολόνι, “ως αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος έχει δώσει οδηγίες στον κ. Λεβαντόφσκι να μην δώσει πληροφορίες σχετικά με τέτοιες επικοινωνίες, πέραν των πληροφοριών που υπάρχουν από τα τμήματα του πορίσματος Μάλερ που έχουν αποσταλεί στην επιτροπή,” ανέφερε ο ίδιος στην επιστολή.

Η Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων τον προηγούμενο μήνα κλήτευσε τους Λεβαντόφσκι, Ντίαρμπορν και Πόρτερ, αλλά οι δύο βοηθοί του Λευκού Οίκου δεν αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της, όπως δήλωσαν πηγές που επικαλέστηκαν την επιχειρηματολογία του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του ο Λεβαντόφκσι δεν θεωρείται πιθανό να αναφερθεί σε επεισόδια που έχουν συμπεριληφθεί στο πόρισμα της έρευνας του Μάλερ, σχετικά με το ενδεχόμενο παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο.Απορρίπτουν τα επιχειρήματα οι Δημοκρατικοί

Από την μεριά τους, οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη στην αναφερόμενη επιτροπή απορρίπτουν τα νομικά επιχειρήματα της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την αμνηστία των στελεχών του Λευκού Οίκου, αλλά και το δικαίωμά τους να επικαλεστούν το υπηρεσιακό απόρρητο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ χαρακτήρισε την απόφαση μη κατάθεσης των βοηθών του Λευκού Οίκου ως μία “σοκαριστική κι επικίνδυνη” χρήση του υπηρεσιακού απορρήτου.

“Ο πρόεδρος θα μπορούσε να μας κάνει να πιστέψουμε ότι μπορεί με την θέλησή του να εμπλακεί σε εγκληματική δραστηριότητα και να αποτρέψει μάρτυρες από την κατάθεσή τους ενώπιον του Κογκρέσου, ακόμη κι αν αυτοί δεν έχουν εργαστεί για τον ίδιο ή την κυβέρνησή του,” παρατήρησε ο Νάντλερ.

“Αν θέλει [ο πρόεδρος] να επικρατήσει η προσπάθεια συγκάλυψης θα πρέπει αν ανατρέψει την διάκριση των εξουσιών όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές μας.”«Βαθαίνει» η κόντρα

Η αποτρεπτική στάση που τηρεί ο Λευκός Οίκος για τις καταθέσεις των Λεβαντόφσκι, Πόρτερ και Ντίαρμπορν διευρύνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων για την έρευνα που διεξάγεται από την επιτροπή, αλλά και για την προσπάθεια που γίνεται, ώστε να ληφθούν καταθέσεις από όσους αναφέρονται στο πόρισμα του Μάλερ.

Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης επικαλεστεί το υπηρεσιακό απόρρητο για την υπαγωγή σε καθεστώς αμνηστίας έναντι των ερευνών και για τον πρώην Νομικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν.

Από την άλλη μεριά, η επιτροπή έχει καταθέσει μήνυση, με στόχο να επιτύχει την αναγκαστική κατάθεσή του, ενώ η υπόθεση αυτή βρίσκεται ακόμη στα δικαστήρια.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ