Συντάξεις:«Ξεπαγώνουν» 18.000 αιτήσεις για εφάπαξ – Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό


Η απονομή του εφάπαξ καθώς και οι  αλλαγές στην επικουρική σύνταξη είναι στις προτεραιότητες που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης εξετάζει το θέμα του απονομής των εφάπαξ και το κατά πόσο είναι δίκαιος ο τρόπος που δίνεται στους ασφαλισμένους.

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι να καταβάλλεται στους ασφαλισμένους το εφάπαξ άτοκα στο τέλος του εργασιακού τους βίου με βάση τις εισφορές που ο εργαζόμενος έχει καταβάλλει.

Το υπουργείο Εργασίας μελετά τους τρόπους που αυτό μπορεί να αλλάξει ώστε να είναι πιο δίκαιος ο τρόπος καταβολής του και να ανταποκρίνεται στις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους ασφαλισμένους.

Οι αλλαγές στο εφάπαξ θα κατατεθούν συνολικά στις προτάσεις για τον νόμο Κατρούγκαλου, όταν ολοκληρωθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας προχωρά άμεσα στην απονομή των εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ που ξεπερνούν τις 18.000.

Στις προτεραιότητες του ΕΤΕΑΕΠ είναι η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ, η μείωση του χρόνου αναμονής για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, η αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, καθώς και η αξιοποίηση και η ανάδειξη του προσωπικού του ΕΤΕΑΕΠ καθώς και η ενίσχυσή του εντός των πλαισίων που υπάρχουν σήμερα.

«Στόχος του ΕΤΕΑΕΠ είναι η καταβολή μηνιαίας επικουρικής σύνταξης γήρατος, θανάτου ή αναπηρίας και η καταβολή σε όσους δικαιούνται εφάπαξ καταβολής»ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, σημειώνοντας ότι στην κεντρική υπηρεσία του ΕΤΕΑΕΠ και στις Περιφερειακές υπηρεσίες απασχολούνται 637 άτομα, ενώ διαθέτει και 182 ωφελούμενους, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Στο ΕΤΕΑΕΠ ασφαλίζονται περίπου 2,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι και ανήκουν σε αυτό 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι, 72% των οποίων είναι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα και 28% προέρχονται από το Δημόσιο.

Μάλιστα στους στόχους του υπουργείου Εργασίας είναι να ενισχυθεί και το ΕΤΕΑΕΠ, για να μπορέσει να επιτελέσει σήμερα το ιδιαίτερα σημαντικό του ρόλο στην επικουρική ασφάλιση και στην καταβολή των εφάπαξ εισφορών.

Στο ΕΤΕΑΕΠ έχει ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των φορέων υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης και των υπαγόμενων προσώπων στην επικουρική ασφάλιση, ενώ παραμένουν εκτός του ΕΤΕΑΕΠ τέσσερα ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης.

Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματά του, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του δείχνει σήμερα οριακά πλεονάσματα, αν αφαιρεθούν τα ποσά που πρέπει να δοθούν για τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ενώ υπογράμμισε πως τα Ταμειακά διαθέσιμα είναι 7 δισ. ευρώ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ