Ιορδανία: 153.000 Σύροι πρόσφυγες επέστρεψαν στην πατρίδα τους. video

Περίπου 153.000 Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία, επέστρεψαν στη χώρα τους αφότου άνοιξαν και πάλι τα σύνορα, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο Αμάν, «περίπου 153.000 Σύροι πρόσφυγες επέστρεψαν στη χώρα τους περνώντας από τον συνοριακό σταθμό Τζάμπερ αφότου ξανάνοιξε στις 15 Οκτωβρίου 2018″.

Ανάμεσά τους, περίπου 33.000 διαθέτουν, επισήμως, το «καθεστώς του πρόσφυγα», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Το ιορδανικό υπουργείο υπενθύμισε τη δέσμευσή του «για την εθελοντική επιστροφή Σύρων προσφύγων» και τη διευκόλυνση των «απαραίτητων ενεργειών για την αναχώρησή τους από το βασίλειο».

Δείτε βίντεο με καταυλισμούς Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία:Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία

Περισσότεροι από 650.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί από την HCR στην Ιορδανία, μια χώρα που μοιράζεται με τη Συρία σύνορα περίπου 370 χιλιομέτρων.

Το Αμάν δηλώνει από την πλευρά του ότι έχει δεχθεί περίπου 1,3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα τους το 2011.

Ο συνοριακός σταθμός Τζάμπερ, που αποκαλείται Νασίμπ στη συριακή πλευρά, είναι το κυριότερο σημείο διέλευσης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και κέντρο περιφερειακού εμπορίου.

Τον Ιούλιο του 2018, το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ τον ανακατέλαβε από τους αντάρτες.

Η συριακή σύγκρουση, που ξέσπασε από την καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, περιπλέχθηκε στη διάρκεια των χρόνων με την εμπλοκή πολλών παραγόντων και ξένων δυνάμεων. Έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 370.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.

 

 

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here