Η Ιταλία ζητά να αποβιβάσει στη Βαλέτα 90 μετανάστες

Αίτημα στη Μάλτα κατέθεσε η ιταλική ακτοφυλακή αν μπορεί να αποβιβάσει στο νησί περίπου 90 μετανάστες τους οποίους διέσωσε στη διάρκεια της νύχτας σε χωρικά ύδατα όπου οι διασώσεις ανήκουν στην αρμοδιότητα της Μάλτας, κάτι το οποίο η Βαλέτα αρνείται προς το παρόν.

«Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης έπειτα από αίτημα των αρχών της Μάλτας για ένα μικρό σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 90 μετανάστες, στη ζώνη ευθύνης της Μάλτας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ιταλική ακτοφυλακή.

«Το κέντρο συντονισμού διασώσεων της Μάλτας είχε δηλώσει επίσημα ότι αναλάμβανε την ευθύνη του συντονισμού και ζήτησε από τις ιταλικές αρχές τη διάθεση και χρήση ναυτικών μέσων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι Ιταλοί ακτοφύλακες που έφθασαν στο σημείο «επιβεβαίωσαν την επισφαλή κατάσταση» του σκάφους και διέσωσαν τους μετανάστες.

Έπειτα από την επιχείρηση αυτή, η Ρώμη ζήτησε από τη Μάλτα «ένα σημείο συνάντησης με μαλτέζικο περιπολικό προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταφορά (των διασωθέντων) χωρίς ωστόσο να το εξασφαλίσει», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Προσώρας δεν υπάρχει άδεια», δήλωσε εκπρόσωπος της μαλτέζικης ακτοφυλακής αναφερόμενος στη μεταφορά αυτή.

«Αυτή την ώρα οι μονάδες της ιταλικής ακτοφυλακής μαζί με τους διασωθέντες μετανάστες κατευθύνονται στα μαλτέζικα χωρικά ύδατα με την προσδοκία ότι θα λάβουν οδηγίες εκ μέρους των μαλτέζικων αρχών», καταλήγει η ιταλική ανακοίνωση.

Το γαλλικό διασωστικό πλοίο Ocean Viking, το οποίο διαχειρίζονται οι ΜΚΟ Μεσόγειος SOS και Γιατροί χωρίς σύνορα (MSF), διέσωσε την ίδια στιγμή 48 άτομα που βρίσκονταν υπό επισφαλείς συνθήκες στη θάλασσα απέναντι από τη Λιβύη.

«Οι ομάδες διέσωσαν 48 άτομα που βρίσκονταν σε ένα ξύλινο σκάφος σε κίνδυνο, 53 μίλια (σχεδόν 100 χλμ.) από τις ακτές της Λιβύης. Οι γυναίκες, τα παιδιά και ένα νεογέννητο ανάμεσά τους βρίσκονται τώρα σε ασφάλεια πάνω στο Ocean Viking», έγραψε στο Twitter το ιταλικό παράρτημα των MSF.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here