Ο ΟΤΕ δείχνει το δρόμο για έξοδο στις αγορές – Τι θα κάνει το ελληνικό δημόσιο


Οι οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου έχουν εισέλθει σε μία περίοδο αρνητικών επιτοκίων, πράγμα πρωτόγνωρο, αλλά όχι εντελώς ασυνήθιστο. Για την Ελλάδα βέβαια επιτόκια της τάξεως του 1% δεν έχει συναντήσει ποτέ και κανείς. Και όμως ο ΟΤΕ τόλμησε και βγήκε χθες στις αγορές για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού με την έκδοση ομολόγου 7ετούς διάρκειας.

Η έκδοση ήταν άκρως επιτυχημένη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέραν του επιτοκίου, είχε υπερκάλυψη ρεκόρ. Έτσι ενώ ζητούσε 500 εκατ. τελικά συγκέντρωσε 2,5 δισ. ευρώ. Της προσφέρθηκαν δηλαδή τα 5απλάσια από όσα ζήτησε.

Η εξέλιξη αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη αφού το country risk έχει μειωθεί κατά πολύ, ενώ το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο της χώρας έχει πέσει κάτω από το 1,5%, ενώ το 5ετές είναι κάτω από το 1% και συγκεκριμένα στο 0,79%.

Η Deutsche Telecom στήριξε την έκδοση καθώς απορρόφησε το 1/5 του συνόλου καταβάλλοντας 100 εκατ. ευρώ, ενώ επικεφαλής του σχήματος αναδόχων ήταν διεθνείς οίκοι όπως Goldman Sachs και BNP Paribas, με συνδιοργανωτές της έκδοσης τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς

Το ομόλογο έχει 7ετή ισχύ και λήγει το Σεπτέμβριο του 2026.

Ο ΟΤΕ θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει για την κάλυψη ομολογιακού με λήξη φέτος τον Δεκέμβριο ύψους 349 εκατ. ευρώ και τμήματος του ομολογιακού ύψους 693 εκατ. ευρώ με λήξη τον Ιούλιο του 2020 και κουπόνι 3,5%. Η πιστοληπτική αξιολόγηση του ΟΤΕ είναι «BB+» με θετικό outlook από την S&P.Έρχονται και οι επόμενοι

Αξίζει να σημειωθεί πως το αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζονται και άλλες εταιρικές εκδόσεις, όπως για παράδειγμα από τα ΕΛΠΕ – με έκδοση 5ετούς ομολόγου, καθώς και την Τέρνα Ενεργειακή για άντληση έως 150 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται πάντως να δούμε και κάποια έκδοση τράπεζας το επόμενο διάστημα.

Απομένει βέβαια να δούμε τι θα πράξει το ελληνικό δημόσιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών. Μία εξ αυτών είναι η ανταλλαγή ομολόγου και η άλλη μία καθαρή έξοδος με μία μικρή έκδοση. Η αλήθεια είναι πως το δημόσιο δεν χρειάζεται χρήματα αυτή την στιγμή, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ