Ιράν σε ΗΠΑ: Δεν φταίμε για τη Σαουδική Αραβία, αν επιτεθείτε, θα εκπλαγείτε.


Σαφές μήνυμα μέσω… Ελβετίας απηύθυνε το Ιράν στις ΗΠΑ. Η Τεχεράνη αρνείται ξανά ότι ευθύνεται για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία αλλά διαμηνύει στην Ουάσινγκτον πως αν επιτεθεί, θα πάρει «ηχηρή» απάντηση.

Το μήνυμα του Ιράν, η «επίσημη νότα» προς τις ΗΠΑ, απευθύνθηκε μέσω της Ελβετίας. Η Τεχεράνη επαναλαμβάνει ότι δεν είναι εκείνη πίσω από τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία και πως δεν εμπλέκεται σε αυτές με κανέναν τρόπο.

Η «νότα», σύμφωνα με το πρακτορείο Isna, παραδόθηκε στην πρεσβεία της Ελβετίας στην Τεχεράνη, η οποία εκπροσωπεί και τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν. Η Τεχεράνη «επιμένει στο γεγονός ότι δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο σε αυτές τις επιθέσεις και διαψεύδει και καταδικάζει τις κατηγορίες του Τραμπ και του Πομπέο εναντίον της». Τραμπ σε στρατηγούς: Ετοιμάστε σχέδιο επίθεσης εναντίον του Ιράν! Πλήγματα ετοιμάζει το…

Πέρα απ’ αυτό, όμως, το Ιράν δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι η απάντησή της σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση «δεν θα περιοριστεί στην πηγή».

«Σε επίσημη νότα προς τις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας, το Ιράν επανέλαβε ότι δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση των Αμερικανών εναντίον του Ιράν θα προκαλέσει άμεση αντίδραση», μετέδωσε το ISNA.

Ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν ήταν ακόμη πιο… σαφής: η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση με συντριπτικό τρόπο!

«Η στρατηγική πολιτική του Ιράν είναι να αποκλιμακώνει τις εντάσεις (…) μέσω του διαλόγου, όμως η χώρα είναι απολύτως προετοιμασμένη να εκπλήξει όσους της επιτεθούν με μια συντριπτική και ολοκληρωτική απάντηση σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια» τόνισε.

Κατά τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, οι κατηγορίες των ΗΠΑ κατά του Ιράν για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας περισπασμός από την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή! «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσπαθήσουν να δουν την πραγματικότητα στην περιοχή, αντί απλώς να χρησιμοποιούν περισπασμούς. Πιστεύουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί με κάποιο τρόπο να ξεχάσει την πραγματικότητα στην περιοχή», τόνισε.Ροχανί: Οι ΗΠΑ μας συκοφαντούν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συκοφαντούν τη χώρα του υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από την επίθεση στη Σαουδική Αραβία.

«Την ώρα που ασκούν ψυχολογικές και οικονομικές πιέσεις στον ιρανικό λαό (σ.σ. μέσω των κυρώσεων), θέλουν να ασκήσουν τη μέγιστη (…) πίεση στο Ιράν συκοφαντώντας το«, δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τις οποίες μετέδωσε το κρατικό δίκτυο IRIB. «Στο μεταξύ, κανένας δεν πιστεύει αυτές τις κατηγορίες«, συνέχισε.

«Εμείς δεν επιδιώκουμε σύγκρουση στην περιοχή (…) Ποιος άρχισε την σύγκρουση; Όχι οι Υεμενίτες. Η Σαουδική Αραβία, τα (Ηνωμένα Αραβικά) Εμιράτα, η Αμερική, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) είναι αυτοί που άρχισαν τον πόλεμο σε αυτή την περιοχή«, υποστήριξε ο Ιρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Υεμενίτες επιτέθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο για να δώσουν μια «προειδοποίηση», μετά τις επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία και αγορές στην Υεμένη, για τις οποίες η ευθύνη επιρρίπτεται στον συνασπισμό δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία, συνέχισε ο πρόεδρος του Ιράν.

«Οι Υεμενίτες (…) δεν έπληξαν ένα νοσοκομείο (…), δεν έπληξαν ένα σχολείο (…). Έπληξαν απλά ένα βιομηχανικό κέντρο, στο οποίο επιτέθηκαν για να σας δώσουν μια προειδοποίηση«, σημείωσε. «Αντλήστε τα διδάγματα από αυτήν την προειδοποίηση και σκεφτείτε ότι θα μπορούσε να γίνει ένας πόλεμος σε όλη την περιοχή«, υπογράμμισε, απευθυνόμενος προφανώς στους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι μπορεί να ματαιώσει την συμμετοχή του στην σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αν οι ΗΠΑ δεν χορηγήσουν βίζα στον ίδιο και στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών μέσα στις επόμενες ώρες, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Οι επισκέψεις μπορεί πιθανόν να ματαιωθούν, αν οι βίζες τους δεν εκδοθούν μέσα στις επόμενες ώρες», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, επικαλούμενο σχετική δήλωση του Ιρανού προέδρου.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ