Το ΕΔΑΔ εξέτασε την προφυλάκιση του ηγέτη του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Την υπόθεση του κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία για τρομοκρατική προπαγάνδα και έχει προφυλακισθεί εξέτασε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Οι υποστηρικτές του κατηγορούν την Τουρκία ότι φιμώνει την αντιπολίτευση.

Οι 17 δικαστές του ΕΔΑΔ που εξέτασαν την υπόθεση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς θα εκδώσουν την απόφασή τους μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η δίκη του στην Τουρκία πρόκειται να διεξαχθεί στις 7 Ιανουαρίου.

Ο Ντεμιρτάς πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του οποίου και βουλευτής από το 2007 έως το 2018, παραμένει μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες.  Η Αγκυρα τον κατηγορεί ότι διηύθυνε μια «τρομοκρατική οργάνωση», για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για «υποκίνηση σε διάπραξη εγκλημάτων».

Ο Ντεμιρτάς προφυλακίσθηκε τον Νοέμβριο 2016 και, αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικασθεί σε κάθειρξη 142 ετών.

«Η κυβέρνηση επιδίωκε έναν πολιτικό στόχο, ο οποίος αποκρυσταλλώθηκε το 2015», δήλωσε μία από τους συνηγόρους του, η Μπενάν Μολού, υπογραμμίζοντας πως «αμέσως μετά τις εκλογές (σ.σ.: τις βουλευτικές του Ιουνίου 2015, στις οποίες το HDP έλαβε το 13% των ψήφων), ο Ντεμιρτάς χαρακτηρίσθηκε τρομοκράτης».

«Λένε πως λάμβανε οδηγίες από το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), όμως δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως διηύθυνε μια τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε.

«Καταδικάζει απρόθυμα τις πράξεις βίας και ταυτόχρονα καλεί σε αντίσταση με όλα τα δυνατά μέσα», απάντησε ο διευθυντής του τμήματος ανθρώπινων δικαιωμάτων του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Χατζί Αλί Ατσικγκιούλ.

Παρεμβαίνοντας ως τρίτο μέρος, η επίτροπος ανθρώπινων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς περιέγραψε μια «κατάσταση στην οποία η προφυλάκιση καθίσταται εκ των πραγμάτων εργαλείο τιμωρίας» στην Τουρκία, μια χώρα που χαρακτηρίζεται από «κλίμα καταπίεσης που πλήττει τη δημοκρατική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα το κόμμα του ενάγοντος».

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here