Μέση Ανατολή: Βράζει. “Πράξη πολέμου η επίθεση στη Σαουδική Αραβία”.


Στα πρόθυρα γενικευμένης ανάφλεξης βρίσκεται ολόκληρη η Μέση Ανατολή.
Έσχατη αλλά… λύση ο πόλεμος ως «απάντηση» στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco λένε ο αμερικανός πρόεδρος και ο Μάικ Πομπέο.
Από το Ριάντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «έδειξε» το Ιράν, ως αυτουργό των πυραυλικών πληγμάτων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

Αναταράξεις στην Μέση Ανατολή αλλά και στις διεθνείς αγορές πετρελαίου  έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, εγείροντας φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

«Πράξη πολέμου» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, την επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, αποδίδοντάς την – γι’ άλλη μια φορά – στο Ιράν. Μέση ΑνατολήΜέση Ανατολή

«Επρόκειτο για ιρανική επίθεση», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγη ώρα μετά την άφιξή του – το βράδυ της Τετάρτης (18.9.2019) στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ο επικεφαλής του State Department πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή «φέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ», του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν.Ετοιμοπόλεμος ο Τραμπ για την Μέση Ανατολή!

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης (18.9.2019) ότι διαθέτει «πολλές επιλογές» για να απαντήσει στο Ιράν, μετά τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, την ευθύνη για τις οποίες η Ουάσιγκτον επιρρίπτει στην Τεχεράνη. Ιράν – ΗΠΑ: Μια σύρραξη θα σήμαινε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο!

«Υπάρχουν πολλές επιλογές. Υπάρχει η έσχατη επιλογή και υπάρχουν και επιλογές πολύ μικρότερες από αυτό. Και θα δούμε..» απάντησε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δημοσιογράφους από το Λος Άντζελες, αναφερόμενος σε μια πιθανή στρατιωτική απάντηση στο Ιράν.

«Λέω ότι η έσχατη επιλογή σημαίνει το να πάμε σε… πόλεμο».

Ο ηγέτης των ΗΠΑ είπε, επίσης, ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα διευκρινιστούν «στις επόμενες 48 ώρες».

Κι αυτό λίγες ώρες αφότου ανακοίνωνε «σημαντική» ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων στο Twitter. Σαουδική Αραβία: Αυτά είναι τα συντρίμμια των πυραύλων της επίθεσης

Νωρίτερα, το απόγευμα της Τετάρτης (18.9.2019) το Ριάντ παρουσίασε τα συντρίμμια των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκάφων (drones) που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco κι έβαλαν «φωτιά» στην Μέση Ανατολή!

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι η επίθεση προήλθε από τον βορρά και «αδιαμφισβήτητα υποστηρίχθηκε από το Ιράν».

Ο Τούρκι αλ Μάλικι είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά πύραυλοι Κρουζ, που δεν εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, στα νότια, όπως επαναλαμβάνει η Τεχεράνη και η Μέση Ανατολή… παίρνει φωτιά!

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, πάντως, δεν κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις εκτοξεύσεις αυτές, λέγοντας μόνο ότι από την έρευνα – που είναι σε εξέλιξη – θα βρεθεί το ακριβές σημείο της εκτόξευσης.Μέση ΑνατολήΜέση ΑνατολήΜέση Ανατολή – Νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης ανακοίνωσε ο Τραμπ – Αποστολή του ΟΗΕ

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Τεχεράνη για το περιστατικό, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να αναγγέλλει την Τετάρτη (18.9.2019) μια «σημαντική» ενίσχυση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

«Μόλις έδωσα οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω twitter, χωρίς, ωστόσο, να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμηνύσει την Κυριακή (15.9.2019) πως είναι έτοιμος να «ανταποδώσει» και πως διαθέτει πολλές «επιλογές».

Click4more: Ιράν σε ΗΠΑ: Δεν φταίμε για τη Σαουδική Αραβία, αν επιτεθείτε, θα εκπλαγείτε!

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει στρατιωτικά αντίποινα έπειτα από αυτό που χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου.Μέση Ανατολή: Μπιν Σαλμάν και… Νετανιάχου ευχαριστούν Τραμπ

«Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ αντιμετώπισε το ιρανικό καθεστώς και την επιθετικότητα των τρομοκρατικών οργανώσεων με πρωτοφανή τρόπο. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο για τη στάση του, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεων του κακού και της παράλογης επιθετικότητας» ανέφερε ο Σαουδάραβας υφυπουργός Άμυνας, πρίγκιπας Χαλίντ Μπιν Σαλμάν, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν χαιρέτισε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η επιθετικότητα του Ιράν εντάθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Κόλπου, και είναι ακριβώς η στιγμή να ενισχυθούν οι πιέσεις και οι κυρώσεις. Είμαι ευτυχής που ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε ακριβώς αυτό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.ΟΗΕ: Στέλνει εμπειρογνώμονες στη Σαουδική Αραβία

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο Πορτογάλος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τα Ηνωμένα Έθνη στέλνουν εμπειρογνώμονες για την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.Μέση ΑνατολήΜέση ΑνατολήΜέση Ανατολή – Οι αμερικανικές φωτογραφίες που έδειξαν «δάκτυλο» του Ιράν

Από την αρχή οι ΗΠΑ έσπευσαν να κατηγορήσουν ανοιχτά το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση στη Σαουδική Αραβία, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για «απόπειρα εξαπάτησης» από πλευράς της Ουάσινγκτον.

Την Δευτέρα (16.9.2019) η αμερικανική κυβέρνηση είχε δώσει στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από τις επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων της Aramco, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή της Τεχεράνης.

Επιπλέον, Αμερικανοί αξιωματούχοι και διεθνείς αναλυτές αμφισβητούν ότι οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία για να εξαπολύσουν ένα τέτοιο χτύπημα.

Οι Χούτι, που ισχυρίζονται ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου (14 & 15.9.2019) σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξαν την Τετάρτη (18.9.2019) ότι έχουν καταγράψει δεκάδες εγκαταστάσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως πιθανούς στόχους.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ