Αυστρία: Νέο «χαστούκι» από τη Δικαιοσύνη στο ακροδεξιό κόμμα

Απορρίφθηκε εκ νέου η διεκδίκηση του κόμματος των Ελευθέρων για αποζημίωση εξαιτίας επανάληψης των προεδρικών εκλογών του 2016, τις οποίες το ίδιο είχε προκαλέσει!

Το Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο Αστικών Υποθέσεων της Βιέννης απέρριψε σήμερα και σε δεύτερο βαθμό την αγωγή που είχε καταθέσει πέρυσι το πρώην συγκυβερνών στην Αυστρία ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, διεκδικώντας αποζημίωση από την Αυστριακή Δημοκρατία.

Την αποζημίωση ζητούσε το Κόμμα των Ελευθέρων – το οποίο συγκυβερνούσε μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019 με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – για τα επιπλέον έξοδα με τα οποία αυτό φέρεται να είχε επιβαρυνθεί εξαιτίας της επανάληψης των προεδρικών εκλογών του 2016, επανάληψη που όμως την είχε προκαλέσει αυτό το ίδιο το Κόμμα των Ελευθέρων.

Παρά την δεύτερη αυτή απόρριψη της αγωγής για την καταβολή αποζημίωσης, που θεωρείται από παρατηρητές «νέα μεγάλη ήττα των Ελευθέρων», ο συνήγορος των Ελευθέρων και πρώην υπουργός τους της Δικαιοσύνης στην πρώτη συγκυβέρνηση τους με το Λαϊκό Κόμμα (2000-2006), Ντίτερ Μπέμντορφερ, ανακοίνωσε το απόγευμα ότι θα προτείνει στο κόμμα του να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Η πρώτη απορριπτική απόφαση είχε ανακοινωθεί την 15η Μαΐου 2019, έπειτα από την διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης την 5 η Απριλίου 2019, την οποία η πρόεδρος του δικαστηρίου Μάργκιτ Σάλερ, είχε κλείσει, έπειτα από μόλις μία ώρα, «μη βλέποντας να συνάδει αξίωση καταβολής αποζημίωσης».

Στην αγόρευσή της, η δικαστής υποστήριξε πως οι εκλογικές προδιαγραφές στοχεύουν στην προστασία της ελεύθερης βούλησης των εκλογέων, και αυτό, κατά την γνώμη της, δεν συμπεριλαμβάνει την περιουσία του υποψήφιου, πολύ δε λιγότερο την περιουσία του ενάγοντα.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, ισχυριζόμενο ότι η Αυστριακή Δημοκρατία φέρει ευθύνες επειδή παρατυπίες από την πλευρά των αρχών κατέστησαν αναγκαία την επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 2016, την οποία στην ουσία το ίδιο είχε προκαλέσει, διεκδικούσε αποζημίωση ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, για τα επιπλέον έξοδά του εξαιτίας της επανάληψης των εκλογών.

Σε έντονη αντίδραση του, μετά από την κατάθεση της αγωγής από τους Ελεύθερους, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, είχε καταγγείλει πως συνιστά «θρασύτητα» από το Κόμμα των Ελευθέρων, «που έχει χάσει κάθε ίχνος ευπρέπειας», να προχωρά σε νομικές ενέργειες «για να γεμίσει το κομματικό ταμείο του, σε εποχές μείωσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και μιας σειράς μέτρων κοινωνικής αποδόμησης από την συγκυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων».

Οι προεδρικές εκλογές του 2016 υπήρξαν οι πλέον παράδοξες εκλογές που έχουν διεξαχθεί στην Αυστρία μετά το 1945, με τις αναβολές τους και τις συνολικά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, για την εκλογή προέδρου, αλλά και με τον μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία προεκλογικό αγώνα των δώδεκα μηνών, τον οποίο, το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως το ίδιο κατηγορήθηκε, «προσπάθησε να μετατρέψει σε μία άγρια αρένα χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο».

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, μη αποδεχόμενο την ήττα του υποψηφίου του (και σημερινού νέου αρχηγού του) Νόρμπερτ Χόφερ, κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου 2016, είχε προσβάλει το αποτέλεσμα με προσφυγή του στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο και ακύρωσε το αποτέλεσμα, ορίζοντας έναν τρίτο, επαναληπτικό, γύρο στις 4 Δεκεμβρίου 2016.

Στην απόφασή του, η οποία είχε αποτελέσει παγκόσμια καινοτομία και αμφισβητήθηκε από μία σειρά νομικούς, συνταγματολόγους και πολιτικούς αναλυτές, το Συνταγματικό Δικαστήριο παραδεχόταν πως «κανένας από τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στη διάρκεια της δημόσιας προφορικής ακροαματικής διαδικασίας, δεν έδωσε το παραμικρό στοιχείο ότι υπήρξαν πραγματικές νοθείες».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, αποφαινόταν στην απόφασή του, πως, παρά το γεγονός αυτό, έπρεπε να ακυρωθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών, «εξαιτίας παρατυπιών κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων σε 14 περιφέρειες και εξαιτίας της διαβίβασης από την πλευρά του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, κάποιων μεμονωμένων εκλογικών αποτελεσμάτων σε ΜΜΕ και ερευνητικά ινστιτούτα, πριν τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας».

Οι επικριτές της απόφασης τονίζουν ακόμη και έως σήμερα, πως αυτή η απόφαση θα μπορούσε να έχει τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις, ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες για την προσβολή οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας στο μέλλον, σε περίπτωση μη αρεστού αποτελέσματος.

Νέα προσφυγή είχε ανακοινώσει το Κόμμα των Ελευθέρων και για τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου 2016, κάτι που τελικά δεν αποτόλμησε. Και τούτο, προφανώς εξαιτίας της τεράστιας διαφοράς των 7,2 μονάδων του νικητή των εκλογών και νυν ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (ποσοστό 53,8%), έναντι του υποψήφιου των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ. (46,2%).

Σύμφωνα με τους επικριτές εκείνης της απόφασης, το ίδιο το Συνταγματικό Δικαστήριο και ο πρόεδρος του είχαν παραδεχθεί πως, κατά την εξέταση της προσφυγής των Ελευθέρων «δεν υπήρξε ούτε η παραμικρή ένδειξη για παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος», και άρα το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει, όπως τόνιζαν, ότι οι παρατυπίες δεν είχαν καμία επιρροή στο αποτέλεσμα.

Εκείνος ο δεύτερος γύρος της 22ας Μαΐου 2016, όπως επισημαίνουν έως σήμερα οι επικριτές, από το αποτέλεσμά του υπήρξε άψογος, το μόνο «κακό» ήταν ότι αυτό δεν ικανοποιούσε το Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο είχε βρει τότε, με τη «νομικίστικη» απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, συμμάχους για να δώσουν στον υποψήφιό του μία δεύτερη ευκαιρία, κάτι που δεν έχει προϋπάρξει στην αυστριακή ιστορία.

Ο τελικά αποτυχημένος στις προεδρικές εκλογές του 2016 Νόρμπερτ Χόφερ, εκλέχθηκε και επίσημα το περασμένο Σάββατο στο Συνέδριο των Ελευθέρων στο Γκρατς νέος αρχηγός του κόμματος, διαδεχόμενος τον πρώην αρχηγό τους και πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του στις 18 του περασμένου Μαΐου, εξαιτίας της φερόμενης άμεσης εμπλοκής του στην «Υπόθεση Ίμπιζα».

Αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής για το οποίο η Γενική Εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για απιστία εναντίον του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, οδήγησε τέλη Μαΐου στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού Ελευθέρων και Λαϊκού Κόμματος και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 29 Σεπτεμβρίου, στις οποίες οδηγεί τη χώρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχε αναλάβει αρχές Ιουνίου, με επικεφαλής ως καγκελάριο την έως τότε πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here