Διχασμένη η παλαιστινιακή ηγεσία μετά τις εκλογές στο Ισραήλ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τάχθηκε χθες ενάντια σε μια νέα ισραηλινή κυβέρνηση στην οποία επικεφαλής θα είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τον μέλλοντα πρωθυπουργό του Ισραήλ, όποιος κι αν είναι αυτός.

«Η θέση μας: Ενάντια στον Νετανιάχου», απάντησε ο Αμπάς, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Όσλο, σε ερώτηση που του τέθηκε για την προτίμηση του για την ηγεσία της επόμενης ισραηλινής κυβέρνησης.

Από τις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης στο Ισραήλ δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής μεταξύ του Νετανιάχου και του βασικότερου αντιπάλου του, του Μπένι Γκαντς και ήδη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ των διαφόρων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η δήλωση Αμπάς ήρθε σε αντίθεση με την πιο συναινετική τοποθέτηση του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλικι, ο οποίος επίσης βρίσκεται στην νορβηγική πρωτεύουσα.

«Όποιος κατορθώσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε μαζί με αυτόν ή με αυτήν για να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο αλ Μαλίκι στους δημοσιογράφους.

«Όταν οι Ισραηλινοί συμφωνήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα δουν ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε βάσει του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας επανέλαβε τη δέσμευση της Παλαιστινιακής Αρχής για μια λύση δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, μια προοπτική που απειλείται από τις δεσμεύσεις που έκανε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στην κοιλάδα του Ιορδάνη εάν επανεκλεγεί.

Η επίσκεψη των Αμπάς και αλ Μαλίκι στο Όσλο έγινε πριν από τη σύνοδο που θα διεξαχθεί υπό την προεδρία της Νορβηγίας την επόμενη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη της ομάδας δωρητών για τους Παλαιστίνιους (AHLC).

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here