Εφορία: Σε έως 48 οι δόσεις από 12 στην πάγια ρύθμιση


Αυξάνονται οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία, από 12 που είναι σήμερα στις έως 48 ανάλογα όμως το είδος της οφειλής – Τίθενται αυστηρότερα κριτήρια ένταξης. 

Αναλυτικά, οι δόσεις αυξάνονται σε 24 από 12 για τις τακτικές οφειλές( από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, κτλ) και σε 48 για τις έκτακτες ( π.χ από φόρο κληρονομιάς). Ωστόσο υπό την πίεση των θεσμών ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται από το εισόδημα και την περιουσία του οφειλέτη.

Προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις των Θεσμών, η ελληνική πλευρά προτείνει να θεσμοθετηθούν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τις 120 δόσεις, εφόσον κάποιος θέλει να ρυθμίσει τα νέα χρέη σε πάνω από 12 δόσεις.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί προειδοποιούν πως η ρύθμιση των 120 δόσεων θα έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Δεν έχουν αντιρρήσεις στο να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων, αλλά επιμένουν να υιοθετηθούν όχι μόνο αυστηρά εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, ακόμα και για όσους ρυθμίζουν έως 12 δόσεις.

Αυτό που ζητάνε ουσιαστικά είναι κριτήρια «συνολικού πλούτου», ενώ τώρα η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση είναι χαλαρή, αφού ο αριθμός των 12 δόσεων κρίνεται ούτως ή άλλως περιορισμένος.

Για την ελληνική πλευρά κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό καθώς είναι προφανές ότι αν «κλείσουν οι πόρτες» της πάγιας ρύθμισης, η εξυπηρέτηση των 120 δόσεων θα καταστεί αυτομάτως προβληματική, με δεδομένο ότι αναγκαία συνθήκη για να διατηρήσει κανείς τις 120 δόσεις είναι να εξυπηρετεί όλες τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση θα προκαλέσει απώλεια εσόδων της τάξης των περίπου 200 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών επιχειρηματολογεί υπέρ της ρύθμισης εκτιμώντας ότι θα φέρει μια καθαρή βελτίωση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου το ίδιο ποσό.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ