Τραμπ: Εκτός πρωτοκόλλου και στο τηλέφωνο. Γιατί «τρέμουν» οι μυστικές υπηρεσίες


Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Ντόναλντ Τραμπ προβληματίζει τους συνεργάτες του και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Η ανησυχία αυτή αφορά και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αμερικανού Προέδρου με ξένους ηγέτες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με άγριες διαθέσεις με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, έχει τηλεφωνήσει στον πρόεδρο του Μεξικού μπροστά στους δημοσιογράφους, ενώ έχει δώσει τον αριθμό του προσωπικού κινητού του τηλεφώνου τουλάχιστον σε δύο ηγέτες, όταν του το ζήτησαν παροτρύνοντας τους να τον καλούν απευθείας, όπως μεταδίδει το CNN.

Από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του μέχρι σήμερα οι τηλεφωνικές συνομιλίες του προέδρου Τραμπ έχουν εξελιχθεί σε μία προέκταση του απρόβλεπτου χαρακτήρα άσκησης των καθηκόντων και εξουσιών του, καθώς ακολουθούνται ελάχιστοι κανόνες.

Τώρα, τα προεδρικά τηλεφωνήματα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μιας νέας έρευνας, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε ένας πληροφοριοδότης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σχετικά με τα όσα λέει ο πρόεδρος Τραμπ στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με τους ξένους αξιωματούχους.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής βρίσκονται στο Κογκρέσο, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί έχουν ως σημείο ενδιαφέροντος μόνο τα προεδρικά τηλεφωνήματα ή κι άλλου είδους επικοινωνίες που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος.Τι λέει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά αρνείται ότι έχει διαπράξει κάποιο σφάλμα, ενώ σε χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι είναι πλήρως ενημερωμένος ότι τα τηλέφωνα που κάνει τα ακούνε πολλές κυβερνήσεις.

“Είναι κάποιος τόσο ηλίθιος ώστε να πιστεύει πως θα έλεγα κάτι που δεν έπρεπε με έναν ξένο ηγέτη, στην διάρκεια μιας εν δυνάμει τόσο ‘πολυπληθούς τηλεφωνικής επικοινωνίας,’” έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Από την πλευρά τους, τόσο εν ενεργεία, όσο και πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δηλώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσεγγίζει τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους ξένους ηγέτες με έναν αυθορμητισμό κι ένα ανεπίσημο προσωπικό στιλ, το οποίο προσπαθούσαν να αποφύγουν οι προκάτοχοί του.

Η χαλαρή αυτή στάση του Τραμπ, στην διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του, προκαλεί αρκετές φορές έκπληξη στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, αλλά και σύγχυση αναφορικά με το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων.

Η ομάδα των συμβούλων του Τραμπ σε τυπικό επίπεδο προετοιμάζει περίπου μισή σελίδα με τα βασικά θέματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας, αλλά και ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος, πριν από την πραγματοποίηση μιας προγραμματισμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας, τονίζοντας ότι κάτι μεγαλύτερο σε διάρκεια, θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή του προέδρου.

Σε μερικές περιπτώσεις οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα ενημερώσουν τον πρόεδρο Τραμπ σε προσωπικό επίπεδο και πριν από την πραγματοποίηση του τηλεφωνήματος με έναν ξένο ηγέτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ προτιμάει να κάνει τα τηλεφωνήματα μόνος του από την κατοικία του εντός του Λευκού Οίκου, ενώ η επιθυμία του αυτή, οδήγησε υψηλόβαθμους συμβούλους του σε θέματα ασφάλειας, να ακούνε τις συζητήσεις αυτές από άλλα τμήματα του κτιριακού συγκροτήματος του Λευκού Οίκου. Μεταξύ αυτών, την αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, που βρίσκεται αρκετά μακριά από το σημείο που τηλεφωνεί ο Τραμπ.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, οι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ επιθυμούν συχνά να βρίσκονται στον χώρο όπου γίνονται τα τηλεφωνήματα, ώστε να τον κατευθύνουν στην διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας και κατά την συζήτηση πολύπλοκων ζητημάτων.

Καθώς οι διαρροές από τηλεφωνήματα στην διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, προκάλεσαν εκνευρισμό κι εσωτερικές συγκρούσεις, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου άρχισαν να περιορίζουν την πρόσβαση στελεχών ή άλλων αξιωματούχων στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ώστε να περιοριστεί ουσιαστικά ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ακούνε αυτά που συζητούσε τηλεφωνικά ο πρόεδρος Τραμπ με άλλους ηγέτες.

Από την μεριά τους, οι ξένοι ηγέτες, συχνά προσεγγίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο προβάλλοντας ασαφή κι αόριστα αιτήματα που είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Συνήθως, οι ξένοι ηγέτες ζητούν την βοήθεια των ΗΠΑ ή την άσκηση της αμερικανικής επιρροής για συγκεκριμένα θέματα πολιτικής, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά λέγοντας ότι “αυτοί οι άνθρωποι θα το κοιτάξουν αυτό,” πρόκειται για τον τρόπο που έχει ο Τραμπ, ώστε να αφήνει στην άκρη αιτήματα που είναι μη ρεαλιστικά για να πραγματοποιηθούν.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ένας ξένος ηγέτης ζήτησε την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου όταν ένας κρατικός φορέας της χώρας του βρέθηκε αντιμέτωπος με την απαγγελία κατηγοριών από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, είπε ότι θα το κοιτάξει, ενώ στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτα για αυτό.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πιο προσεκτικός στις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνοντας έμφαση σε πιθανά αιτήματα ή δεσμεύσεις που αργότερα, θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ