Έλενα Κουντουρά: Ανέδειξε το σοβαρό έλλειμμα στην καταγραφή των περιστατικών βίας κατά των γυναικών


Με δύο ερωτήσεις στην Κομισιόν αναδεικνύει το σοβαρό έλλειμμα στην καταγραφή των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και ζητάει νέα μέτρα και δράσεις για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Με δύο ερωτήσεις της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά αναδεικνύει το σοβαρό έλλειμμα στην καταγραφή των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και προτάσσει την ανάγκη ανάληψης νέων δράσεων στήριξης των γυναικών και των παιδιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Στην πρώτη της ερώτηση, η κα Κουντουρά τονίζει συγκεκριμένα ότι οι σημαντικές διαφορές στη μεθοδολογία συλλογής δεδομένων μεταξύ των Κρατών-Μελών και η έλλειψη κοινού ορισμού έχουν ως αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη αξιόπιστων και συγκρίσιμων στοιχείων στην Ε.Ε.. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στο εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα της υποαναφοράς των περιστατικών κακοποίησης από τα ίδια τα θύματα.

«Ο φόβος, η ντροπή, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις αρχές, η στάση της κοινωνίας απέναντι στη βία κατά των γυναικών αποτρέπουν, μεταξύ άλλων, τις γυναίκες απ’ το να τα αναφέρουν. Ως εκ τούτου, το πλήρες φάσμα βίας κατά των γυναικών δεν αντικατοπτρίζεται στα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία».

Η κα Κουντουρά ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε οι γυναίκες, θύματα βίας, να αναφέρουν τα περιστατικά, να λαμβάνουν στήριξη και κατάλληλη ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, και να έχουν ουσιαστική πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Επιπλέον, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι τα Κράτη- Μέλη θα καταγράφουν και θα ερευνούν αποτελεσματικά, ως οφείλουν, τα αναφερόμενα περιστατικά, και ότι εφαρμόζουν στη νομοθεσία και στην πράξη τις υποχρεώσεις τους για την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, που απορρέουν από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Συνθήκες και την ΕΣΔΑ.

Στη δεύτερη ερώτησή της, η κα Κουντουρά ζητά από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Συμβούλιο σχετικά με την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που αποσκοπεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Τέλος, δεδομένου, ότι τα παιδιά που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζουν την τάση να την αναπαράγουν στην ενήλικη ζωή τους, η κα Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες δημιουργίας σχολικών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των μαθητών με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης βίας στη ρίζα του.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ