Συντάξεις: Την Τετάρτη η «πρεμιέρα» των σημειωμάτων με τις προσωπικές διαφορές

Στο ενημερωτικό σημείωμα θα αναγράφεται παλαιά καθαρή σύνταξη του συνταξιούχου και το ποσοστό μετά τον επαναυπολογισμό – Το νέο ποσό της σύνταξης αποτελείται από την εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ και την ανταποδοτική.

Τα ενημερωτικά σημειώματα με τις προσωπικές διαφορές θα δουν πρώτοι οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΕΤΑΑ που θα λάβουν τη σύνταξη του Οκτωβρίου, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ, των πρώην «ευγενών» Ταμείων, του ΝΑΤ και του Δημοσίου στις 27 του μηνός.

Στα εκκαθαριστικά με το αποτέλεσμα του επαναυπολογισμού 1,7 εκατομμυρίων συντάξεων θα εμφανίζεται:

  • Το παλαιό ποσό της σύνταξη, μεικτό και καθαρό μετά τις παρακρατήσεις
  • Το νέο ποσό της σύνταξης όπως διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 μετά τον επαναυπολογισμό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου (μεικτό και καθαρό) και
  • Το ύψος των προσωπικών διαφορών που προκύπτουν (θετικές και αρνητικές προσωπικές διαφορές)

Τα εκκαθαριστικά του Φεβρουαρίου και των υπόλοιπων μηνών του 2019 θα αναρτηθούν αργότερα εντός του έτους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν «στην τσέπη» τους το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό και η δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών έχει μόνο χαρακτήρα ενημέρωσης.

Το νέο ποσό της σύνταξής αποτελείται από την εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ και την ανταποδοτική.

Η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω.

Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται ως εξής:

2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης.

Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον βίο του ως ασφαλισμένος. Ειδικότερα, το ποσό της ανταποδοτικής υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τον επανυπολογισμό ελήφθησαν υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές με τις οποίες είχε συνταξιοδοτηθεί ο κάθε ασφαλισμένος το 2016.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός περίπου 222.983 συντάξεων.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here