Βαρβιτσιώτης: Ο καθορισμός της ΑΟΖ πολύ σημαντικό όπλο στο οπλοστάσιό μας


Οφείλουμε να υπάρχει στάση ομοψυχίας στα εθνικά μας θέματα, «δεν έχουμε γείτονα με καλές ομαλές σχέσεις, οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά μας πρέπει να είναι στην λογική μακροπρόθεσμης σχέσης σε πνεύμα καλής γειτονίας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχετικά με το εάν η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να καθορίσει την ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου. επισήμανε πως ο «καθορισμός της ΑΟΖ πολύ σημαντικό όπλο στο οπλοστάσιό μας…» και τόνισε ότι διεθνώς η Τουρκία έχει αναγνωριστεί με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ως ο «ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμη τόνισε πως εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις με « ψυχραιμία» και έχοντας «διαμορφώσει ένα διπλωματικό πλαίσιο» και « θα πολιτευθούμε με έναν στόχο, το πως θα κάνουμε την Ελλάδα όαση ασφάλειας και μια χώρα ισχυρή σταθερή η οποία ξέρει να διεκδικεί και να μεγαλώνει…»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η τουρκική προκλητικότατα έχει τεθεί στην ατζέντα της συνόδου της ΕΕ που θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου και επισήμανε ότι « σε αντίθεση από την εποχή του Θουκυδίδη όπου οι διεκδικήσεις γινόντουσαν μόνο κάτω από δύναμη των όπλων, χωρίς διπλωματία, αυτή είναι η εποχή που αυτό γίνεται με την διεθνή διπλωματία και το διεθνές δίκαιο, δεν αρκούν πάντοτε τα κανόνια και τα υποβρύχια… ειδικά όταν δυστυχώς οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν είναι πάντοτε προς δικό μας, τότε οφείλουμε να αξιοποιούμε την διεθνή διπλωματία, ΟΗΕ και διεθνές δίκαιο και να στηρίξουμε εκεί τα εθνικά μας δίκαια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης στο πιεστικό ερώτημα του κ. Βελόπουλου να αναφέρει εάν η κυβέρνηση προσχωρήσει στον καθορισμό της ΑΟΖ μέχρι το τέλος της τετραετίας, είπε ότι και να το ήξερα δεν θα σας απαντούσα στερώντας από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση αυτού του διπλωματικού όπλου

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ