Ιστορική απόφαση – Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει την εκταφή των λειψάνων του Φράνκο


Για «νίκη της Δημοκρατίας» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας – Θα προσβάλλει την απόφαση η οικογένεια του δικτάτορα Φράνκο.

«Πράσινο φως» για την εκταφή του δικτάτορα Φρανθίθκο Φράνκο άναψε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, δίνοντας τέλος σε μιά μακρά πολιτικο-νομική αντιπαράθεση.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο απεφάνθη πως τα λείψανα του δικτάτορα, που βρίσκονται στο Δημόσιο μαυσωλείο του Ελ Εσκοριάλ (στην Κοιλάδα των Πεσόντων) θα πρέπει να μεταφερθούν σε οικογενειακό τάφο, απορρίπτοντας και το αίτημα των συγγενών του Φράνκο για ενταφιασμό τους στον καθεδρικό ναό της Μαδρίτης.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν προσφύγει οι απόγονοι του Φράνκο, που χαρακτήριζαν προσβολή νεκρού την απόφαση της Ισπανικής κυβέρνησης για απομάκρυνση των λειψάνων του δικτάτορα από την Κοιλάδα των Πεσόντων.

Την απόφαση της κυβέρνησης Σάντσεθ είχε επικυρώσει τον Ισπανικό κοινοβούλιο, περίπου πριν από έναν χρόνο.

Τον περασμένο Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο είχε «παγώσει» την εκταφή προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το λείψανο του Φράνκο να μεταφερθεί πριν εξετασθούν πλήρως οι προσφυγές κατά της εκταφής.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι συγγενείς του Φράνκο δήλωσαν πως θα ασκήσουν έφεση και πως εξετάζουν ακόμα και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η Ισπανική κυβέρνηση έκανε λόγο για νίκη της Δημοκρατίας.

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ